Societe Generale Експресбанк ще финансира изграждането на новия завод на „ВИТТЕ Аутомотив България” ЕООД в гр. Русе.

Финансирането е осъществено съвместно с Регионален фонд за градско развитие, като общият размер е 12 милиона евро, като банката ще отпусне 9 милиона евро, а фондът – 3 млн. евро в рамките на инициативата JESSICA по „Приоритетна ос 1” на „Оперативна програма за регионално развитие” 2007-2013, Операция 1.3: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”.

Официалната церемония "Полагане основен камък" на новия завод на немския инвеститор се състоя на 10 октомври в местност „Слатина” до Индустриална зона – Русе в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев, представители на компанията-майка на немския инвеститор „ВИТТЕ Аутомотив” ГМБХ и местната власт на град Русе.

Мария Русева, заместник-главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, заяви, че „Реализацията на този мащабен проект ще окаже осезаемо положително влияние върху икономиката и просперитета на град Русе и региона”.

Тя подчерта още една полза от новия завод – ролята му за стабилното развитие на града и установяването му като един от водещите клъстери на автомобилната индустрия в региона.

Реализацията на новата инвестиция на „ВИТТЕ Аутомотив България” ще доведе до значително увеличаване на производствения капацитет на дружеството и до откриването на повече от 200 нови работни места.

„ВИТТЕ Аутомотив България” ЕООД е дъщерно дружество на немския инвеститор „ВИТТЕ Аутомотив” ГМБХ, който е доставчик на широка гама от авточасти за най-големите автомобилни производители в света.

Изграждането на новия завод е първи етап от планирано мащабно разширяване на производствената дейност на „ВИТТЕ Аутомотив България” ЕООД в България, като за тази своя инвестиция дружеството получи сертификат за инвеститор клас А. Новият завод се очаква да бъде завършен до края на 2015 г.