Буксуването на държавния апарат на САЩ засегна особено много бедните граждани. Изходът от финансовата парализа остава неясен, след като президентът Барак Обама не прие предложение на републиканците, а социално слабите не могат да получат хранителните си помощи.

„Да нахраним Южна Флорида" е една от инициативите, които обявиха, че са засегнати от ненормалното функциониране на държавния парата в САЩ. Такива хранителни банки в страната има повече от 200, посочва bTV.

В „Да нахраним Флорида" работят 47 души, а институцията получава помощи от федералното министерство на земеделието. „Сега не е ясно как ще осигуряваме нужното количество храна. Може би държавата няма изобщо да ни отпусне храни”, предположи служителят в организацията Пако Велес.

Един от приютите за бездомни, който осигурява за 200 души храна по три пъти на ден, сега трябва да харчи повече за храна, защото не получава достатъчно от хранителната банка.

Работещите в сектора се опасяват, че нещата ще се влошат допълнително заради приета програма на икономии от Камарата на представителите на американския конгрес. Така ще бъдат засегнати милиони американци, които все още не са се съвзели от финансовата криза, започнала през 2008 г.