Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на републиканската опозиция в Конгреса не постигнаха никакво решение за повишаване на тавана на дълга и възобновяването на работата на правителството на САЩ. Това съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни след проведената среща в четвъртък.

Това се случва девет дни, след като администрацията на правителството беше частично затворена в резултат на несъгласието на Конгреса с определения бюджет. Обама настоява републиканците да повишат тавана на дълга и правителството да възобнови работата си, преди преговорите за бъдещата фискална политика.

"Републиканците представиха своите предложения", каза Карни. След обсъждането на възможните пътища за придвижване напред по бюджетната криза обаче не е постигната никаква договореност.

Според говорителя на Белия дом "президентът се надява да бъде постигнат напредък" в решаването на тези въпроси в хода на по-нататъшните дискусии с демократите и републиканците в Конгреса.

По-рано лидерите на републиканската партия предложиха на Обама временно споразумение за повишаване на тавана на дълга, в замяна на преговори относно бюджета. То предвижда възможността правителството на САЩ да продължи вземането на държавни заеми още шест седмици.

През този период трябва да бъдат постигнати важни договорености за федералния бюджет за фискалната 2014 година, която вече започна от 1 октомври. САЩ рискуват да фалират, ако не бъде приет законът за вдигане на тавана на дълга до 17 октомври, припомня БГНЕС.

Сегашният лимит от около 16.7 трилиона долара беше достигнат през май и финансовото министерство съобщи, че ще изчерпа извънредните мерки за финансиране на 17 октомври. Тогава в хазната ще останат около 30 млрд. долара.

Тогава възможностите за изплащане финансовите задължения ще бъдат ограничени от обема на данъчните приходи.