Президентът на САЩ Барак Обама е готов да обсъди с републиканците здравната реформа, но едва след като бъде възстановено финансирането на държавните учреждения и бъде завишен таванът на бюджетния дефицит.

"Ще се радвам да обсъдя с републиканците здравната реформа, както и други теми. Но както вече заявих, няма да разговарям под заплахи. Републиканците казват: "Или получаваме всичко, или ще доведем страната до банкрут". Няма да се поддам на подобни изнудвания", заяви Обама, цитиран от БГНЕС.

"Готов съм да преговарям, но само след като бъде възстановено финансирането на държавните учреждения и бъде завишен таванът на бюджетния дефицит. Тоест едва след като бъде приет бюджетът. Едва тогава можем да седнем на масата за преговори. Конкретно за здравната реформа - и дума не може да става за отмяната й. И бездруго реформата вече стартира", подчерта президентът на САЩ.

Според Обама републиканците умишлено продължават да бавят гласуването на бюджета. "Силно подозирам, че гласовете в Палатата на представителите (долната камара в Конгреса, доминирана от републиканците) са достатъчно за приемането на бюджета.

Председателят Джон Бейнър обаче не подлага въпроса на гласуване, тъй като не желае изход от ситуацията, докато не получи отстъпки, нямащи нищо общо с бюджета".