Президентът Барак Обама призова републиканците, които блокират приемането на бюджета в Конгреса, незабавно да сложат край на парализата на администрацията.

„Гласувайте. Спрете този фарс. Сложете край на блокажа”, заяви президентът по адрес на конгресмените републиканци в седмичното се радио и телевизионно обръщение, предаде АФП.

Американското правителство спря дейността на всички второстепенни служби по-рано тази седмица, когато депутати отказаха да одобрят финансирането за дейността на правителството без преди това да се отложи или спре финансирането на закон за здравеопазването, познат още като „Обамакеър”.

Американският Сенат вече одобри бюджет, и „има достатъчно републиканци и демократи в Камарата на представителите, които са склонни да направят същото и да сложат край на тази парализа”, каза Обама.

Но дясното крило на Републиканската партия не иска да даде възможност на председателя на Камарата Джон Бейнър да подложи закона на гласуване.

Барак Обама заяви, че няма да „плати откуп”, за да може администрацията да продължи работа. Републиканските представители заплашиха да свържат въпроса за бюджета с този за вдигането на законния таван на дълга, което е прерогатива на Конгреса.

Очаква се САЩ да стигнат тавана на дълга си, който сега е 16.7 трилиона долара на 17 октомври и Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по плащанията, който би имал катастрофични последици, посочва bTV.

„Колкото и опасна да е бюджетната парализа, икономическата парализа вследствие дефолт по плащанията ще е още по-страшна”, изтъкна Обама.