Барак Обама отмени пътуването си до Азия през следващата седмица поради кризата в държавния апарат, който спря работа във вторник.

В началото на седмицата от Белия дом обявиха, че президентът ще съкрати пътуването си и вместо в четири, ще има посещения само в две азиатски държави.От администрацията се надяваха, че той ще успее да присъства на икономическите срещи в Индонезия и Бруней.

Последното решение на президента обаче е да се откаже от цялото пътуване и да остане във Вашингтон за да продължи с настояванията си за приемането на новия бюджет и отново да бъдат отворени държавните служби.

Не случайно прессекретарят на Белия дом Джей Карни заяви:

"Отмяната на това пътуване е друга последица от принудителното затваряне на правителството от страна на републиканците в Конгреса"„ съобщи БНР.

Обама трябваше да замине за Азия в събота вечер, но там вместо него вече е държавният секретар Джон Кери. Президентът се с обадил на султана на Бруней и на индонезийския президент Сусило Бамбарг Юдхойоно снощи, за да изрази съжалението си за отмененото посещение.