Част от федералните институции в САЩ затварят врати за първи път от 17 години, с което около 800 000 държавни служители днес ще останат у дома, националните паркове ще бъдат затворени, а някои държавни услуги няма да бъдат извършвани, след като Конгресът не успя да стигне до споразумение за бюджета, пише Bloomberg.

Засега няма насрочени нови дискусии, което поражда опасения сред някои законодатели, че това може да се превърне в битка с още по-тежко последствие – как да се вдигне таванът на дълга, за да избегне първият фалит в историята на САЩ след 17 октомври.

Вероятността за сделка в последния момента, както се е случвало доста пъти, се изпариха малко преди полунощ щатско време, след като Камарата на представителите в Конгреса не отстъпи от позицията си за отлагане на сериозна част от новия закон за здравеопазването на Барак Обама за година.

В началото частичното спиране на работата на част от държавните институции ще струва на САЩ най-малко по 300 млн. долара на ден изгубена икономическа продукция, според IHS Inc. Сумата вероятно ще се увеличава с времето докато потребителите и компаниите изчакват да видят какво развитие ще последва.

“Не можеш да искаш откуп за това да си вършиш работата, за това което така или иначе трябва да свършиш или само защото има закон, който не харесваш,” заяви Обама вчера. “Времето изтича.”

На фона на опасенията, че ще се стигне дотук щатските индекси вчера записаха понижения, ограничавайки най-големия си тримесечен ръст от началото на 2012 г., а лихвата по 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до близо седемседмично дъно.

Индексът S&P 500 вчера падна с 0.6% до 1 681.55 пункта.

По време на частичното затваряне на част от държавната администрация много от важните държавни дейности ще спрат. Кол центровете на данъчните служби няма да работят, а над 90% от служителите на Агенцията за защита на околната среда ще си останат вкъщи, Национални паркове и музеи ще бъдат затворени.

Останалите услуги ще продължат да се предлагат както до сега. Социалните и здравните помощи ще продължат да се изплащат. Щатските военнослужещи ще останат на постовете си по цял свят, а контролните кули и охранителните скенери на летищата ще продължат да работят.

Конгресът и Обама са в конфликт по отношение на фискалната политика, откакто републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите. Няколко подобни спора между тях стигнаха до ръба, в това число евентуалното затваряне на администрацията през април 2011 г., тавана на дълга през 2011 г. и изтичането на данъчните облекчения през декември 2012 г.

Във всеки от тези случаи законодателите стигаха до споразумение, за да предотвратят възможно най-лошия изход.

Някои анализатори очакват настоящото положение да натика всяка от двете партии още повече в нейния ъгъл на ринга, докато оценява икономическите и политическите последици от това, затвърдявайки позициите си поне временно, преди да се стигне до някакво решение.