Лидерът на републиканците в Конгреса на САЩ Джон Бейнър предложи срокът за достигане на тавана на дълга на страната да бъде удължен с месец и половина, ако президентът Барак Обама се съгласи да преговаря за възобновяване на дейността на правителството.

От Белия дом веднага отговориха, че президентът е готов да подпише "чист проектозакон", тоест такъв, който не е обвързан с политически условия, но все още не е ясно какво точно предлагат републиканците, съобщи БНТ.

Поредната размяна на реплики между Белия дом и Капитолия всъщност съдържа един срок, пакетиран в познати вече аргументи и тези. След настойчивите обвинения от Обама, че не дава ход на гласуването по закона за бюджета, председателят на Камарата на представителите реши да атакува следващия ключов момент - точно след 7 дни изтича крайният срок за вдигане тавана за вътрешния дълг.

Джон Бейнър обяви, че е готов да предложи отсрочка по дълга с 6 седмици, ако президентът приеме да започне преговори с републиканците.

"Чуйте, време е за лидери. Време е тези преговори и този диалог да започнат. И аз се надявам, че президентът ще погледне на това като на една възможност, което е възможност и за нас да изминем своята част от пътя, което е нужно, за да започне този диалог", заяви Джон Бейнър, лидер на републиканците в Конгреса.

"Президентът е доволен, че разумни глави изглежда започват да вземат връх в Конгреса, но ние още не сме видели нищо написано", веднага отигра топката говорителят на Белия дом Джей Карни.

Той допълни, че президентът би предпочел по-дълъг срок за дълга, за да не е страната непрекъснато на ръба. Според него предложението на републиканците е вид признание, че изпадането в неплатежоспособност на страната не е решение.