Теоретично възможност има да се удължи мораториумът за продажба на земи на чужденци, но на практика не е реалистично да стане. Това каза премиерът Пламен Орешарски.

Орешарски се срещна в Министерския съвет с представители на граждански и неправителствени организации. Срещата е част от ангажимента на премиера за активен диалог с обществото по важните за страната теми.

В днешния разговор участват тримата зам.-министри на земеделието и храните Явор Гечев, Валентина Маринова и Бюрхан Абазов и е открита за медиите. На срещата на няколко пъти бе поставен въпросът за мораториум.

Премиерът припомни, че Договорът за присъединяване на България с мораториум за продажба на земя на чужди физически лица е за срок от 7 години, т.е. до края на тази година. Той е ратифициран от всички останали страни и всяка промяна в него изисква нова ратификация.

Премиерът посочи, че досега не му е известно да е имало такава практика. Той обясни, че не бихме могли да очакваме, че всички останали 27 европейски страни ще ратифицират евентуално наше предложение за удължаване, съобщи БГНЕС.

Това е един урок за всички нас като общество, първо, много да мислим върху характера на ангажимента, а в конкретния случай и върху срока. Вероятно би било по-лесно да защитим в годините на преговори един малко по-дълъг срок, отколкото сега да влезем в нова процедура, каза Пламен Орешарски.

Той добави, че мораториумът засяга физически, но не и юридически лица, а те имат право да купуват земя, без значение какви са инвеститорите.

"Струва ми се, че говорим повече за психологически страхове, отколкото за някаква реална заплаха или опасност за континуитета на нашите селскостопански площи", заяви той. Премиерът каза, че чуждите инвестиции в селското стопанство всички бихме се стремили да ги насърчаваме.