Оптимизмът от петък, че може да бъде достигнато споразумение за бюджета на САЩ през уикенда, избледня в неделя и преговорите се изместиха от Камарата на представителите в Сената. Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ, демократът Хари Райд и републиканският лидер Мич Макконъл проведоха преговори, определени от демократа като „съществени”.

Рейд не предостави подробности относно дискусиите, но неговите забележки вдъхнаха надежда, че скоро Конгресът може да приеме закон за финансирането на правителството, което е частично затворено от 1 октомври – за повишаването на тавана на дълга.

„Конструктивни, но безрезултатни бяха преговорите в Сената за намиране на изход от кризата с бюджета на САЩ“. Това съобщиха световните агенции. "Аз съм оптимист, че ще бъде намерено решение на въпроса", заяви Хари Рийд.

Белият дом припомни вчера, че президентът Барак Обама продължава да настоява за приемането от Конгреса на "чиста" резолюция за временно финансиране на правителството и вдигане на тавана на дълга без всякакви условия преди 17 октомври.

Под "чиста" резолюция Обама има предвид такъв документ, който да не е обременен от поправки и допълнителни условия по въпросите на бюджета и данъците, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА и Фокус.

Междувременно ръководителите на Световната банка и МВФ предупредиха Вашингтон, че разрешаването на въпроса с бюджета е неотложно.

С неразбирателствата си около бюджета и тавана на дълга, американските законодатели рискуват да причинят щети на целия свят, които може да наклонят глобалната икономика към още една рецесия, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от британския в. „Индипендънт”. Лагард, която е и бивш финансов министър на Франция, поля със студен душ предположенията, които дойдоха от републиканския лагер, че правителството не трябва да обявява фалит, ако в крайна сметка таванът на дълга не бъде вдигнат.

"Когато си най-голямата икономика в света, когато си едно сигурно убежище при всички обстоятелства, както е в този случай, ти не можеш да се впускаш в подобни счетоводни практики", изтъкна ръководителят на МВФ.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким също призова американските власти колкото се може по-скоро да намерят решение :

„Колкото повече се приближаваме към крайния срок за повишаване на тавана на държавния дълг, толкова по-големи ще бъдат последиците за развиващия се свят. Бездействието може да доведе до покачване на лихвите, спад в доверието и забавяне на растежа”, изтъкна Ким.

Световната банка е най-голямата международна организация, която се занимава с проблемите на социално-икономическото развитие на всички държави и нации.