Управляващата в Турция ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган бърза да внесе поправки в правилника на парламента, за да могат жените депутати да носят в Меджиса забрадки според ислямските норми, пише в. "Тараф".

Според изданието Ердоган е поискал допълненията да бъдат гласувани, за да бъде предотвратена евентуалната негативна реакция, ако след предстоящите догодина избори в парламента се появят забрадени народни представители.

Председателят на парламента Джемил Чичек ще се срещне със заместник-председателите на четирите парламентарно представени партии на 23 октомври, за да обсъди въпроса, съобщи БГНЕС.

През септември с т. нар. си пакет от мерки за демократизация Ердоган отмени забраната за забрадките при държавните служители, с изключение на съдебна система, армия и полиция. В Турция веднага започнаха да се чудят кога ли ще видят забрадени депутати, пише в. "Тудей`с Заман".

Според някои публикации в печата има вероятност парламентаристи да се върнат от поклонение в Саудитска Арабия на работното си място в Меджлиса, облечени според каноните на исляма.

Чичек коментира, че правилата на парламента не ограничават носенето на забрадки от депутатите. На което Малик Йоздемир от Народно-републиканската партия зададе реторичен въпрос: "Защо, тогава, се стигна до проблема Мерве Кавакчъ?".

Кавакчъ беше избрана за депутат в Меджлиса при изборите през 1999 г. от листата на ислямистката Партия на добродетелта. Но така и не й беше позволено да положи клетва.