Застрашените видове, например гърбати китове и носорози, често се появяват по заглавията, но малко хора знаят, че животът на растенията също е под заплаха. Плодовете и зеленчуците, които хората са развивали в продължение на хилядолетия, умират, докато четете това.

От повече от 8000 растителни сортове, отглеждани в САЩ през 1903 г., през 1983 г. са останали само 600, сочи проучване. Какво ще се случи в случай на глобална ядрена война, на удар от астероид или при катастрофално изменение на климата? Ще има ли достатъчно растителни видове, за да се рестартира една цивилизация?

Решението е Ноев ковчег за семена. Svalbard Global Seed Vault се намира в подземна пещера на норвежкия остров Шпицберген. Той може да побере до 4.5 млн. сортове семена.

Мястото е застрахователната полица на света срещу ботанически бедствия, така че производството на храни да може да продължи на всяко място на планетата след регионална или глобална катастрофа.

Мястото е създадено от Кари Фаулър, съвместно с Консултативната група по международни изследвания в селското стопанство (CGIAR) и е финансирано с 9 млн. долара от правителството на Норвегия.

Съхраняването на семена в трезора е безплатно, като финансирането идва от благотворителни органидации, като тази на Бил и Мелинда Гейтс, както и от множество правителства по света.

Трезорът е открит през 2008 г. и в рамките на първата година в него са постъпили около 400 000 семена. Те са дошли от Ирландия, САЩ, Канада, Швейцария, Колумбия, Мексико и Сирия. Към март 2013 г. броят на отделни проби нарасна до 770 000.

Svalbard Global Seed Vault се намира на 120 м навътре в пясъчна планина. Мястото се счита за идеално поради липсата на тектонична дейност и дълбоко замръзналата земя, която ще подпомогне запазването на семената. Той се намира на 130 м над морското равнище и гарантира, че всичко ще остане сухо, дори ако ледниците се стопят.