Само наркотрафикантите или заподозрените в престъпления ги свалят от круизните кораби, нали? Всъщност, не е точно така. Обикновени хора също напускат кораба по принуда – и това се случва по-често, отколкото предполагате.

Ето 11 неща, които не бива да правите на борда на круизен кораб, ако не искате дългоочакваната ви и скъпоструваща почивка да свърши преждевременно:

1. Да се разболеете.
Обикновените настинки не се броят. Става въпрос за наистина сериозна болест от рода на инфаркт или инсулт, или пък сериозно нараняване, с което лекарите на борда не са в състояние да се справят. Ако имате нужда от болничен престой, лекарят на кораба ще нареди спиране в най-близкото пристанище.

2. Да пропуснете инструктажа на екипажа.
Това е първият ви ден на борда. Вие сте на басейна, с коктейл в ръка и не искате да си правите труда да се обличате, да слагате предпазна жилетка и да слушате инструкциите на екипажа за извънредни ситуации.

Може да сте ги чували и на предишни круизни ваканции, но ако ги пропуснете, със сигурност ще слезете на сушата още преди да отплавате. Не ни ли вярвате? Посъветвайте се с двойката, която беше свалена от Sojourn Seabourn, след като не присъства на една от тренировките с екипажа.

3. Да качите на борда наркотици или други забранени предмети
Ако ви хванат с наркотици, оръжие или други незаконни предмети на кораба, бляскавият ви круиз може да се превърне в кошмарен престой в местното полицейско управление. Така че не харчете всичките си пари – може да ви потрябват, за да платите гаранция или самолетен билет до вкъщи.

4. Да откажете да минете през проверка.
Ако не сътрудничите на служителите по сигурността, няма да бъдете допуснат на борда на кораба.

5. Да отправите бомбена заплаха.
Не се шегувайте с взривяването на кораба или пускането на вредни вируси в басейна. Може да се озовете в ареста на ФБР.

През 2012 г. д-р Джак Круз, който е известен диетолог, не е допуснат на борда на круизен кораб, защото някой публикувал в Twitter от негово име терористична заплаха към плавателния съд на Carnival. Дори и след като се изяснило, че това е шега, лекарят не могъл да се качи на борда.

6 . Да забравите документите си у дома.
Забравили сте си паспорта у дома? Или пък нямате необходимата виза? За съжаление, за вас круизът ще приключи още преди да е започнал. В някои случаи се приемат колективни визи, но това трябва да е изрично упоменато в условията на екскурзията.

7. Да купите питие на непълнолетен.
Племенницата ви може да е добро момиче и да навършва 18 години след няколко дни. Ако обаче й купите питие на борда, охраната може да ви придружи по пътечката до сушата.

8. Да нарушите обществения ред.
Ако хвърляте предмети, капризничите или си позволявате неприлично поведение, със сигурност ще ви изхвърлят от кораба. Това важи както за възрастните, така и за децата. Всички круизни линии имат етични кодекси и пътниците се съгласяват да се придържат към тях, когато подписват договорите си.

9. Да организирате собствени екскурзии.
Няма нищо лошо в това да си направите разходка с няколко приятели. Не е редно обаче да слезете на борда с 30 от пътниците и да изберете с тях алтернатива на корабните екскурзии.

10. Да откраднете елементи от кораба.
Всички знаем, че повечето пътници (особено ако са българи) имат навика да взимат нещо за спомен от хотелите, които посещават. Най-често това е козметиката за баня. Ограничете се до това, иначе рискувате да прекъснете ваканцията си с гръм и трясък.

11. Да злоупотребявате с капитана или екипажа му.
Капитанът е върховен главнокомандващ на кораба - на борда със сигурност не цари демокрация. Ако пренебрегвате нарежданията му, той може бързо да ви свали на сушата. Така че бъдете учтиви и се дръжте добре с персонала – той е там, за да гарантира вашата сигурност и комфорт.