Родителите от много поколения използват приказките като най-успешното средство за приспиване. Те забавляват хлапетата, вдъхновяват писатели и намират място в съвременната поп култура.

Много приказни герои са увековечени в статуи на площади, паркове или речни брегове. Ето и най-известните статуи, представляващи герои от вълшебния свят на приказките:

Малката русалка в Копенхаген, Дания

Статуята се намира на 10 минути пеша от пристанището на круизните кораби в Копенхаген. Изработена в почти реални размери от бронз, малката русалка е седнала на скала и наблюдава морето.

Базирана на приказка на Ханс Кристиян Андерсен от 1837 г., статуята е символ на града и основна атракция за туристите от 1913 г. насам. Тя е била жертва на вандализъм безброй пъти през 100-годишния си живот.

Била боядисвана, обезглавявана е три пъти, крали са едната от ръцете й и дори е била избутвана във водата през 2003 г. Два пъти е осъмвала с бурка на главата и веднъж с вибратор в ръка.

За щастие, след всеки вандализъм тя е била възстановявана. През 2006 г. управата на града обяви, че статуята ще бъде преместена по-далече от пристанището, за да се избегнат подобни вандалски прояви.

Питър Пан в Лондон, Великобритания

Бронзовата статия на Питър Пан – момчето, което никога няма да порасне, се намира в Кенсингтън гардънс, в близост до Хайд парк. Мястото е избрано от автора на книгата Джеймс Матю Бари.

Писателят живеел в близост до мястото и се вдъхновил от него, за да напише книгата си, която публикува през 1902 г. Бари започва планирането на статуята през 1906 г.

Той използва снимки на шестгодишният Майкъл Дейвис, облечен в костюма на Питър Пан, за да помогне на скулптура. През 1912 г. намира човек, който да направи статуята и през май на същата година скулптурата заема мястото си в Кенсингтън Гардънс.

Алиса в страната на чудесата в Ню Йорк, САЩ

Може би най-любимата скулптура на американците в Центръл парк в Ню Йорк са героите от класическата приказка „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“, излети от бронз.

Тя е направена по илюстрациите на Джон Тениъл от книгата на Луис Карол, излязла през 1865 г. Алиса е изобразена седнала върху гигантска гъба, а около нея са останалите герои от приказката.

Бременските музиканти в Бремен, Германия

Бременнските музиканти от едноименната приказка на Братя Грим от 1857 г. са излети от бронз и поставени на западната страна на кметството в Бремен. Магарето, кучето, котката и петелът се намират там от 1951 г.

В приказката животните да напуснат своите господари в търсене на свободата си. Те избират Бремен като крайна цел, но попадат на разбойници по пътя. Статуята показва как са се покатерили на гърбовете си тях стои на взаимно гърбовете – това, което са направили и в приказката, за да прогонят разбойниците.