Новосъздадените работни места в САЩ са възлезли на 148 000 за изминалия месец септември според изнесените със закъснение данни на министерството на труда.

Проблемите свързани с частично неработещата щатска администрация бяха в основата на забавянето на изнасянето на данните, които трябваше да бъдат оповестени на 4 октомври.

Резултатът се оказа далеч под средните очаквания на анализаторите за 180 000 нови работни места през изминалия месец.

В същото време нивото на безработица се е понижило леко до 7.2%, на фона на очакваните 7.3%.

За сравнение през август бяха създадени 169 000 нови работни места.

Данните повишиха очакванията, че щатската икономика се развива с неособено задоволителни темпове и подкрепиха решението на Фед да запази стимулите без промяна на предходната среща през септември.

Това инициира поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути.

Еврото преодоля ключовото ниво на съпротива и се търгува при нива от 1.3740. Над 1.6200 се търгува и британският паунд спрямо долара.

Специалистите смятат, че поради временното затваряне на щатската администрация следващите данни могат да са по-лоши, но негативния ефект на това най-вероятно ще бъде бързо преодолян.

Следващите данни ще бъдат оповестени на 8 ноември, вместо предварително заложената дата – първи ноември.

До август щатската икономика е възстановила 6.8 милиона работни места от изгубените по време на рецесията 8.7 милиона работни места.

Средните очаквания на пазара са, че стимулите за щатската икономика ще бъдат намалени до 70 милиарда долара на месец от настоящото им ниво при 85 милиарда до срещата на Фед на 18-19 март.

„Условията на пазара на труда днес са все още далеч от това което бихме искали да виждаме“, коментира след срещата на резерва през септември председателя на Фед – Бен Бернанке. На срещата не бе променена програмата за обратно изкупуване на облигации, което изненада пазара и до голяма степен бе в основата на силното му повишение до нови рекордни стойности.