Доларът докосна най-ниското си ниво спрямо еврото от близо две години насам преди очакваните данни за щатската икономика, които могат да затвърдят позицията на Федералния резерв да не ограничава стимулите за икономиката за момента.

Доларовият индекс на Bloomberg е на път да запише най-ниското си ниво на затваряне от осем месеца насам след като данните за неселскостопанската заетост вчера показаха, че щатската икономика е добавила по-малко работни места отколкото икономистите очакваха. Австралийският долар докосна четиримесечен връх вследствие на данните за инфлацията в страната преди да изтрие спечеленото. Йената поскъпна спрямо всички основни валути на фона на търсенето на по-сигурни активи.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3778 спрямо еврото, след като докосна нивото от 1.3793, което бе най-ниското от ноември 2011 г. Доларът падна с 0.8% до 97.42 йени. Йената поскъпна с 0.8% до 134.24 йени за евро.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, изгуби 0.1% до 998.79 и е на път да запише най-ниското си ниво на затваряне от февруари насам.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific падна с 0.2%, след като преди това бе нараснал с 0.5%.

Броят на хората в САЩ, които продължават да получават помощи за безработица е нараснал с 11 000 до 2.87 млн. долара за седмицата до 12 октомври, според очакванията на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News. Отделно проучване прогнозира, че броят на първоначалните молби е намалял с 18 000 до 340 000 за седмицата приключила на 19 октомври. Данните се очакват утре.

Данните за неселскостопанската заетост вчера показаха, че работодателите са създали 148 000 нови работни места през септември, на фона на очакваните от икономистите 180 000.

Цената на щатските държавни облигации нарасна във втори пореден ден, вследствие на което лихвите по 10-годишните книжа паднаха до тримесечно дъно от 2.49%.

В Европа индексът на потребителското доверие вероятно е нараснал до минус 14.5 през този месец, което е най-малко отрицателното му ниво от юли 2011 г., според очакванията на анализаторите преди данните днес.

Потребителските цени в Австралия са нараснали с повече от очакваното през миналото тримесечие, което увеличава вероятността централната банка на страната да сложи край на продължилото две години облекчаване на монетарната политика. Австралийският долар изтри печалбите си, след като цените на акциите в Китай паднаха.

Австралийската валута падна с 0.4% до 96.69 щатски цента, след като преди това достигна нивото от 97.58 пункта, ниво невиждано от 4 юни насам.

Британският паунд докосна тримесечен връх спрямо долара преди очаквания днес протокол от срещата на Централната банка на Великобритания на 9-10 октомври.

Паундът остана почти без промяна на ниво от 1.6237 долара в сравнение с вчера след като достигна нивото от 1.6257, което бе най-високото от 1 октомври насам.