Хранително-вкусовият бранш разширява своите хоризонти и изложбите трайно привличат родни и чуждестранни бизнес участници и многобройни посетители.

За поредна година в Интер Експо Център - София ще се проведат международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК. По същото време, от 6 до 9 ноември, ще се проведе и СИХРЕ - специализирана изложба за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване.

Две от изложбите честват 2013 г. като юбилейна – 20 години МЕСОМАНИЯ, която отбелязва събитието под мотото “20 ГОДИНИ СЪС СОБСТВЕНО ЛИЦЕ” и 20 години БУЛПЕК - единствената в България изложба за хлебопроизводство и сладкарство.

Освен традиционните български изложители с добри позиции като производители и търговци на храни, напитки, машини и технологии в хранителната индустрия, има и чуждестранни компании от Франция, Полша, Испания, Турция, Гърция, Южна Корея и др.

Тази година колективно представяне имат фирми от Италия, Унгария и Холандия. Същия формат на участие избраха и български винопроизводители.

Представяне на компании от винарския бранш организират Посолствата на Аржентина и Южна Африка. Очакват се търговски посещения от Македония и Япония.

За втори път съседна Гърция ще представи две интересни инициативи - проекта Vegiterraneo за промоция на европейските зеленчуци, произведени в Крит, и промоция на продукти от развъдници за риба, замразена риба и морски дарове.

Едно от добре познатите и очаквани събития е Лабораторията за италиански вкус. Именно там, в специална гурме зона, посетители и гости ще опитат типични регионални хранителни продукти, свързани с най-добрата италианска кулинарна традиция.

Сертифицирани био продукти, диетични храни и напитки за здравословно хранене или спортен режим ще бъдат представени на БИО ЗОНА и ЗОНА “ДИЕТА И ФИТНЕС“.

“Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа” е мотото, под което тази година Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България организира конференция и кръгла маса с участието на представители на Slow Food International, Slow Food Germany, Кулинарна акдемия HRC и др.

Проектът NO-BLE Ideas - “Мрежа от млади иноватори за устойчиви идеи в областта на земеделието и храните”, изпълняван по програма SOUTH EAST EUROPE, ще бъде представен от Агенцията за регионално и икономическо развитие – Враца. Неговата крайна цел е подобряване на връзката търсене–предлагане на научни изследвания и иновации за устойчив растеж на хранително-вкусовия сектор в Югоизточна Европа.

Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България организира кръгла маса на тема “Българският хляб – храна, бизнес и политика”.

Ще се проведат и традиционните конкурс „Златен медал с диплом“ и Конкурс на потребителя.
През тази година гости и посетители на Интер Експо Център – София ще могат да се докоснат и до състезателния дух в кулинарното майсторство.

В програмата на специализираната изложба СИХРЕ е включена Националната квалификация за европейския кръг на престижното международно състезание за професионални готвачи Bocuse d’Or.
Любителите на кулинарните предизвикателства, виртуално или на живо, ще се докоснат до нещо специално – първия по рода си COOLinar, посветен на вкусната храна и напитки.

В дните на специализираните изложби се очаква да се проведат множество дегустации, семинари, презентации, делови срещи и други инициативи по актуални теми в хранителния бранш.

За посетителите е подготвена специална анкетна карта, чрез попълването на която всеки може да спечели интересни и полезни награди, предоставени от търговска верига Техномаркет.

Изложбите са отворени от 6 до 8 ноември от 10.00 до 18.30 часа, на 9 ноември – от 10.00 до 16.00 часа.

Повече информация за програмата на изложбите можете да откриете на специализирания сайт на изложбите http://food-exhibitions.bg и интернет страницата на Интер Експо Център - София, Facebook, LinkedIn и Google+.