Всички се дразним на 15-минутните задръствания на светофарите. А какво бихте казали за задръстване, което продължава часове, дни... седмици? Причините за най-тежките задръствания, които историята помни, са най-често празници, рязка промяна на времето или значимо събитие, което касае живота на много хора. Някои от тези задръствания са толкова големи, че и до момента няма точни данни какво точно се е случило:

Ветил, Ню Йорк. Август 1969

Между 15 и 18 август 1969 г. „трите дни на мира и музиката“ в Уудсток привличат 10 пъти повече от очакваното хора. Образува се 32-километрово задръстване. Много шофьори изоставят колите си и тръгват към фестивала пеша. Изпълнителите трябва да бъдат транспортирани по въздух до и от Уудсток с хеликоптер, за да не пропуснат участието си.

Магистрала Пекин -Тибет, 2010 г.

През август 2010 г. на входа за Пекин, на магистралата, свързваща столицата и Тибет, се образува 100-километрово задръстване, измъкването от което отнема 10-12 дни. Като причина за задръстването се посочва огромният брой тежкотоварни автомобили, повечето превозващи строителни материали за китайската столица. Около него моментално се образува цяла пазар от будки, в които се продават храни и вода, а шофьорите прекарват дните си в игра на шах.

Чикаго. Илинойс. Февруари 2011

На 1 февруари 2011 г. Чикаго е изненадан от третата най-голяма снежна буря в историята си, засилила се точно в пиковия час. Снегът достига над 20 инча. Най-нещастните шофьори прекарват 12 часа в колите си, погребани под снега, след като времето и серия произшествия, свързани с него, спират трафика. Дължината на задръстването не е измерена.

Хюстън. 2005 г.

През 2005 г. ураганът Рита се очаква да удари Хюстън и започва евакуация. 2.5 милиона коли изведнъж се скупчват на магистрала I-45, която е официалният маршрут евакуация. Образува се 160-километрово задръстване, продължило повече от 48 часа. Това е най-голямото задръстване в историята на САЩ. Пътуването от Хюстън до Остин, което обикновено трае 3 часа, се проточва до 28 часа.

Границата между Източен и Западен Берлин. Април 1990

1990 г. е страхотна година за Германия, защото след разделянето в години на Студената война Източна и Западна Германия най-накрая се превръщат отново в единна нация. 1990 г. е кошмарна за германския автомобилен трафик. 18 милиона автомобили поемат по магистралата Изток-Запад от германската граница, предназначена за 500 000 автомобила. Разбира се, по това време германците имат по-важна задача от измерване на дължината на задръстването.

Париж. 1980 г.

След края на зимната ваканция през 1980 г., 18 млн. автомобила потеглят от Лион и околните ски курорти към Париж въпреки все по-влошаващото се време. Образува се близо 180-километрово задръстване, влязло в рекордите на Гинес като най-дългото.

Москва. Зимата на 2012

Москва е сред градовете с най-кошмарен трафик и ако не може да догони по брой автомобил, тя има друга особеност, наречена зима. На 30 ноември по магистралата М-10 "Русия" в Тверска област се образува огромно задръстване заради лошото време. Дължината на задръстванията надвишава 191 км и излизането от него отнема 3 дни.

Сао Пауло, Бразилия, 2010 г.

Задръствания с дължина до 160 км са ежедневие в най-големия град на Бразилия, а автомобилите могат да прекарат над 4 часа, борейки се с трафика. През 2009 г. обаче Сао Паоло надминава себе си с опашки, проточили се на една трета от пътищата. Измереното задръстване е дължина 292 км – най-голямото в историята.