Броят на предлаганите от частните съдебни изпълнители имоти продължава да нараства. Това е изключително негативна тенденция, която отбелязахме за пръв път в началото на месеца.

Към днешна дата предлаганите имоти, стигнали до фаза на принудителна продажба, са вече 4 758, в сравнение с 4 543 преди три седмици, или повишение с над 200.

За сравнение преди два месеца се предлагаха едва 4 013 имота с неплащани ипотеки, а преди три месеца – 3 884.

Това е тревожен сигнал за състоянието на банковия пазар и може да означава отчитане скоро на повишение в броя на лошите кредити от официалната банкова статистика.

В основата на ръста на броя на принудително продаваните имоти е повишението в столицата. Броят им се повишава до 857, в сравнение със 735 преди три седмици и 589 преди три месеца. Повишението за последните три месеца е от близо 46%, което е изключително голям процент.

Интересен е фактът, че на фона на значителното повишение в броя на предлаганите от частните съдия изпълнители имоти, двустайните намаляват в общото предлагане в сравнение с преди месец.

Към днешна дата се предлагат 598 подобни имота, на фона на 676 в началото на октомври.

Общо 14 са офертите за продажба на двустайни жилища с начална цена до 10 000 лева, като най-евтиният в София е с начална цена от 7 500 лева, като става въпрос за двустаен такъв от 58 кв. м. във Възраждане.

Най-скъпият едностаен апартамент към днешна дата се предлага не в София, а във Варна. За имота от 72 кв. м., началната цена е 108 000 лева. За съжаление липсват снимки, за да видим как изглежда той.

Тристаен апартамент на улица Бигла в София е най-скъпият подобен имот в страната, като началната цена за жилището от 106 кв. м. е в размер на 221 000 лева, или по 2 084 лева за кв. м.

Апартаментът е разположен в луксозна сграда и разполага с голяма тераса.