Около 15 дами бяха арестувани и глобени в Саудитска Арабия заради участието си в протеста срещу неформалната забрана за шофиране на жените в страната, предаде АФП.

Десетки представителки на нежни пол седнаха зад волана вчера, за да демонстрират несъгласието си със забраната, действаща в държавата им от десетилетия. Забраната в кралството не е официална - няма закон, който забранява на жените да карат автомобил, просто не им се издават шофьорски книжки.

Вчерашната акция беше втората подобна инициатива след 2011 г. В резултат от проявената дързост около 15 „нарушителки: са били арестувани, съобщи bTV.

Те трябва да платят глоби от по 300 риала (около 58 долара) и да подпишат, заедно с мъжкия си попечител - съпруг, баща, брат или друг член от мъжки пол на семейството, декларация, че ще спазват правилата в кралството.

Във вчерашната кампания за пренебрегване на забраната жените да сядат зад волана се включиха малко саудитки, след като властите отправиха предупреждения за сурови наказания.

Акцията обаче има далечни прецеденти. През 1990 г. 47 жени тръгват с 15 коли по улиците в знак на протест срещу забраната. Всички са арестувани и строго наказани.

Имало е и други опити да се възрази срещу забраната през последните 20 години, но те не са успявали да променят правилата в Саудитска Арабия, която следва стриктна интерпретация на исляма.