Повече от две години след последния си опит, саудитски активисти започнаха нова кампания в Интернет за премахване на забраната за жените да шофират в ултраконсервативно царство. Движението, което гарантира, че няма политически или антиислямски амбиции, призова всички саудитки да нарушат забраната на 26 октомври.

„Ислямът и законите на Саудитска Арабия предоставят свобода на движението на всичките си граждани, независимо от пола“, се казвана сайта на кампанията. „Крал Абдула също заяви, че забраната за шофиране не намира основание в традициите и обичаите на обществото на Саудитска Арабия".

По-рано тази седмица, движението получи подкрепата на повече от 9700 души, подписали онлайн петиция, призоваваща саудитското правителство за вдигане на забраната, съобщава ливанският L'Orient-Le Jour. Кампанията също така насърчава жените да се научат да карат кола и да подкрепят движението, като публикуват снимки и видеоклипове на себе си зад волана. Оналайн уроците се преподават в клипове като този по-долу.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, където жените нямат право да шофират, но те ​​често сядат зад волана в отдалечените пустинни области на столицата.

Група активисти стартира подобна кампания през 2011 г. Около четиридесет жени отговориха на апела тогава.

Иконата на кампанията беше Манал ал-Шариф, 32-годишна програмистка, която бе арестувана и освободена на 30 май след две седмици затвор за публикуване на видео в YouTube, показващо я да шофира.

Няколко жени, които са седнаха зад волана, впоследствие също бяха арестувани за кратко.