Експертите от британската Prestige Performance Center GB проведоха изследване, в хода на което изясниха в коя страната поддръжката на автомобил излиза най-скъпо. Класацията се основава на редица фактори, сред които средната цена на бензина и застраховките, размера на транспортните данъци, пътни такси и средната цена на нов автомобил.

Притежаването на кола като цяло излиза най-скъпо в Хонконг.

Най-скъпо струва да си купиш нов автомобил в Сингапур (средна цена от 105 253 долара), следван от САЩ (30 500 долара) и Хонконг (27 694 долара). В България средната цена на нов автомобил е около 18-19 хиляди долара, което ни нарежда в златната среда. Най-евтините нови коли – със средна цена до 14 000 долара, се продават в Индия и Саудитска Арабия.

Вижте още: Правилото 20-4-10 при покупката на автомобил с кредит

Най-скъпо излиза горивото за автомобила в Турция – 5000 долара годишно. С близки до турските цени са още Италия и Хонконг. Най-евтино е горивото в Русия, Саудитска Арабия и страните от Северна Африка ( до 1000 долара годишно).

Вижте още: Неприятни факти за цените на горивата у нас

Най-скъпите автозастраховки са в Хонконг, където собствениците на автомобили плащат по 3 000 долара годишно за полици. С 2 700 долара разход за застраховка, втора е Бразилия, а Канада – с цена на застраховката от 2 000 долара на година,е трета. Най-евтините застраховки, по-малко от 300 долара на година, са в Япония, Саудитска Арабия и Русия.

Вижте още: Най-добрите застрахователи в САЩ

Най-скъпо е паркирането в Австралия. Средната цена на паркинга тук е 28 долара.

На годишна база обаче по-голям разход за паркиране имат шофьорите в Хонконг (10 000 долара) и САЩ (между 3 и 7 хиляди долара).

Най-скъпата синя зона е във Великобритания, в която влизането в центъра струва по 15 долара.

Вижте още: Нов балон се надува в Хонконг: балон на паркоместата

Най-скъпият пътен данък плащат в Хонконг у (10 000 долара), Южна Корея (2 000 долара) и Русия (1 500 долара).