„Прекратяваме досегашната практика всяка година да се дава допълнителен ресурс на всяко ведомство, без да е ясен резултатът от разпределението му“. Това каза пред в. „Стандарт“ финансовият министър Петър Чобанов. „Допълнителни средства ще се отпускат само срещу конкретни проекти, с които се подобряват услугите за хората и бизнеса. Това е философията на бюджет 2014. Без това фискалната дисциплина не може да бъде устойчива в средносрочен план“, заяви той.

Чобанов обясни, че от догодина ще бъдат намалени т. нар.административни бюджети на министерствата, но ще бъдат предвидени допълнителни 100 милиона за образование, както и ресурс от 500 милиона за националната публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Други мерки, които засягат цялостната икономическа среда, са предложенията ни в данъчното законодателство за намаляване на административната тежест, както и за подобряване на функционирането на единната сметка“, каза още Чобанов.

Не трябва да разглеждаме бюджета само като инструмент за по-висок икономически растеж, а цялостното отношение, което има правителството чрез своята програма. Вече приехме два пакета за намаляване на административната тежест, а промени в ЗОП се обсъждат в парламента. Целта е да повишим конкуренцията в икономиката, да осигурим по-добра защита на потребителите и по този начин в тях да остане ресурс, който да бъде насочен към потребление, а оттам към растеж.

Осигурявайки по-добра среда и възможност бизнесът да реализира своите проекти, ще го стимулираме отново да започне да мисли за инвестиции. Тъй като основният проблем за икономиката през последните години е ниското ниво на вътрешни инвестиции. В реално изражение през 2012 г. те са с 37% по-ниски от 2008 г. - годината преди кризата. Нашата прогноза показва, че този спад ще продължи и през тази година“, допълва той.

Той допълва, че ролята на Българската банка за развитие (ББР) за стимулиране на икономическия растеж ще бъде в посока стимулиране на малкия и среден бизнес. Финансовият министър отбеляза, че банката разполага с достатъчен ресурс, но се водят преговори и с Европейската инвестиционна банка да нова схема, която отново да бъде насочена към финансиране на МСП.

Таванът на този ресурс ще бъде 300 млн. лв. и ако бъде използван оптимално, ще допринесе за ускоряване на икономическия растеж и ще раздвижи кредитирането в страната. Обсъждаме с ръководството на банката и възможности за популяризиране на дейността и тя да достига до бизнеса в отделните региони. Предстои да бъде приета и нова стратегия на банката“, каза още министърът.

По думите му в края на 2013 г. държавният дълг се очаква да бъде 14.6 млрд. лв., а в края на 2014 г. да бъде 18 млрд. лв., т.е. да нарасне с 3.4 млрд. лв.

Веднага след това през януари 2015 г. ще бъдат изплатени емисия глобални облигации, което ще доведе до намаляване на дълга с 1.7 млрд. лв. Новоемитираният дълг през 2014 г., който ще падежира през следващите години, ще бъде в размер на 4.4 млрд. лв.

Планира се активно участие на международните финансови пазари“, отговори Чобанов на въпрос планира ли се нова емисия еврооблигации на международните пазари през 2014 г. „Правим пазарни проучвания за възможността и периода, през който ще бъде емитиран този дълг, както и за неговия размер, но финансовите пазари са доста динамични в последните години. Зависят от доста фактори, свързани и с развитието на някои европейски страни, на САЩ, свързани с въвеждане на новите регулации на финансовите системи в ЕС. Така че това е един комплексен проблем и директен отговор за това в какъв размер и кога ще бъде емитиран този дълг не може да бъде даден, но разполагаме с един доста голям набор от инструменти“.

За процедурата за пласиране на 360 млн. евро дълг на пазара в Германия, Чобанов каза, че е избран консорциум от две банки на базата на конкурсна процедура.

Избраните банки поеха ангажимент по линия на конкретни институционални инвеститори да придвижат процедурата и в следващите етапи, свързани с набавянето на този ресурс. Това е нов за България инструмент, но той също е оценка как инвеститорите ни възприемат. Това са висококачествени инвеститори, предимно на германския пазар. Те не предоставят ресурс на който и да е“, каза още финансовият министър. „От оценката, която ще получим с доходността по дълга, който ще поемем, ще се види, че опасенията за това как България се страхува да излезе на международните пазари и затова използва този инструмент, са неоснователни.

Реално страната ни пак е на пазарите, пак е оценявана от висококачествени институционални международни инвеститори. Времето, което отне актуализацията на бюджета и ограниченията, които поставят лимитите на дълга, ни насочиха към избор на този инструмент, който досега не беше използван в България. И мисля, че той ще се окаже успешен“, допълва министърът.