Метеоритът Fukang, за който се смята, че е на около 4.5 милиарда години – древен колкото самата Земя, беше открит край китайски град със същото име през 2000 г.

Той е вид метеорит с прозрачни минерални кристали от оливин. Вградени в никелова плоча, те се превръщат в най-красивото извънземно парче скала, което човек някога е виждал.

Fukang е намерен от турист, който обядвал на странна скала. Чудейки се от какви минерали е направена, мъжът откъртил част от нея и я изпратил в САЩ, където се потвърдило, че става въпрос за метеорит.

Скалата тежи над хиляда килограма и е толкова красива, че всеки иска парче от нея. От откриването й до днес тя е разсичана на хиляди парчета и продавана по целия свят.

Най-голямото парче, отчупено от метеорита, се намира в Университета на Аризона – то е с тегло от 420 кг. През 2008 г. се очакваше да се продаде за 2 млн. долара на търг в Bonham's в Ню Йорк, но потенциалните купувачи се спрели на фосили от динозавър.

Според Bonham's метериоритът се състои от 50% оливин и 50% никел и се смята, че представлява остатък от образуващи се планети. Най-вероятно произхожда от метеорит, създаден по време на формирането на Слънчевата система преди около 4.5 милиарда години.