В района на Челябинск, където на сутринта на 15 февруари падна метеорит, бяха открити частици от космическото тяло. Това бе съобщено от учените на Уралския федерален университет (УрФУ), които участваха в търсенето на отломки. Известно е, че една от частиците вече получи името "метеорит Чебаркул".

В момента в интернет лабораторията на УрФУ показва намерените частици, съобщава ИТАР-ТАСС. За демонстрацията са използвани три компютъра, които показват черните парченца с размери до1 см. По-рано бе съобщено, че метеоритни фрагменти са открити в три района на Челябинска област.

Миналия петък в региона на Челябинск валя силен метеоритен дъжд. Първоначално жителите на Челябинск и съседните райони видели огнено кълбо, което се разпаднало на парчета. По-късно в небето имало следи от дим като шлейф на самолет. Ярка светкавица бе наблюдавана над цялата територия на Челябинска област, включително Екатеринбург и Тюмен. Последва масивна експлозия, поради което много къщи са с изпочупени прозорци. Общо бяха ранени 900 души.

Възстановяването продължава в целия регион. До вечерта на 17 февруари са остъклени почти две хиляди сгради от четири хиляди пострадали, включително жилищни сгради, болници, учебни и социални заведения . Изследват се 122 потенциално опасни обекта, но предприятията в района работят нормално.

Специалистите от НАСА оцениха мощността на експлозията на метеорита на около 300 килотона, което е 20 пъти повече от мощността на атомната бомба над Хирошима през 1945 г..

Щетите, причинени от падане на космическия обект, надхвърлят 1 млрд. рубли.