Правителството ще приеме днес проекта на държавния бюджет въпреки критиките на синдикатите и работодателските организации. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов след Съвета за тристранно сътрудничество вчера:

Мисля, че бюджетът балансира интересите и задава ясно и категорично приоритетите, които, ако бъдат изпълнени, ще се ускори икономическият растеж и ще имаме по-добро развитие.

Един от основните параметри в проекта - ръстът на брутния вътрешен продукт с 1,8%, бе оспорен като свръхоптимистичен от работодателите. Те възразиха и срещу повишаването на минималната работна заплата, което се очаква да бъде утвърдено от кабинета днес, съобщава БНР.

Министрите ще гласуват на днешното си заседание и проектобюджетите на общественото осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Синдикатите използваха вчерашната среща с управляващите, за да изтъкнат за пореден път негативния факт от значителния брой здравнонеосигурени и от пенсионните привилегии в армията и МВР. Лекарите обявиха още на 19-и октомври, че ще протестират срещу заложения недостиг на средства за болничната помощ.

Проектобюджетът е атакуван и от представители на местната власт. Кметът на Разград Денчо Бояджиев коментира, че за следващата година отново липсват адекватни критерии за разпределянето на средствата за капиталови разходи и зимно поддържане. Като най-фрапиращ пример той посочи, че най-южните общини ще получат повече пари за зимна поддръжка от студения Североизток:

През 2013-а година общината е била финансирана със 141 хиляди лева за зимно поддържане, 2014-а година отново 141 хиляди лева. За сравнение ще дам община Сандански и община Петрич, които са нарицателни, че са едни от най-топлите общини. Община Сандански е със 137 хиляди лева, община Петрич е със 144 хиляди лева за зимно поддържане. Питам къде е логиката? Няма ясни критерии по отношение на механизмите за изчисляване на тази субсидия.

Проектобюджетът може да претърпи промени при обсъждането му в Народното събрание.