Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди параметрите на Бюджет 2014 г.

Министърът на финансите Петър Чобанов представи общите параметри за следващата година:

Заложеният растеж през 2014 г. е прогнозирано да достигне 1.8 %

По отношение на консолидираната фискална програма фискалните параметри предвиждат приходи в размер на 37.9 % от БВП и увеличение с 500 милиона лева в сравнение с 2013 г. и разходи в размер на 39.7 % от БВП при ограничение от 40 %.

Заложеният дефицит е 1.8 %, каза той.

Предвижда се дългът да достигне 18 милиарда лева в края на 2014 г., което предполага увеличение на дълга с 3.4 милиарда лева, 1.7 милиарда лева от които ще бъдат използвани в началото на 2015 г. за рефинансиране на емисията от глобални облигации.

Запазваме нивото на минималния размер на фискалния резерв на 4.5 милиарда лева”, добави Чобанов.

„Предвиждаме структурни мерки и програми за развитие на образованието – до сто милиона лева, насочени към повишаване на качеството на образованието, връзката му с пазара на труда и ще се стимулират училища и университети, които показват по-добро представяне по отношение на тези критерии”, заяви Петър Чобанов.

Намалени са парите на силовите ведомства. Не се предвижда увеличение на преките данъци.

Социалното министерство ще получи най-много пари - над 9.2 млрд. лв.

От 1-ви юли догодина всички пенсии ще бъдат увеличени по швейцарското правило с 3%. В проекта е заложено още минималната пенсия да стане 155 лева от средата на годината, а максималната пенсия - 840 лв. Социалната пенсия за старост ще нарасне от 110 на 113 лв., а средният размер на пенсията на един пенсионер през 2014 г. ще бъде с 14 лв. по-висок спрямо тази година или 307 лв.

От 1 януари обезщетението за отглеждане на малко дете се вдига на 340 лв.

Минималното обезщетение за безработица остава 7.20 лв. дневно.

Продължава да действа и режимът на изплащане на болничните, при който работодателят поема първите три дни, като изплаща 70% от среднодневното брутно възнаграждение.

През 2014 г. максималният осигурителен доход ще бъде 2400 лева, а минималните осигурителни доходи ще нараснат средно с 2.6%.

И през следващата година здравната вноска ще продължи да е 8%, ще се запази и съотношението между работодател и работник.

Увеличават се разходите за здравноосигурителни плащания. През тази година те са в размер на 2.378 млрд. лв., предвижда се за 2014 г. те да са 2.472 млрд. лв., най-голяма част от разходите ще отидат за лекарствени средства и болнична помощ.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че приемат проекта за държавния бюджет за 2014 година.„Няма рискове за приходната част. Вредно е точно сега да предприемаме увеличаване на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход”, посочи Евгени Иванов. „За първи път виждам изнасяне на лимита в посока текущи разходи на министерствата, а не инвестиционно планиране. Приветстваме този нов подход. Виждаме първи опит за реформа в сектор здравеопазване”, каза още Евгени Иванов.

От Българска стопанска камара също казаха, че приемат бюджета, но изразяват несъгласие към предложеното увеличение на минималната работна заплата, тъй като то не е обвързано с производителността.

От КТ „Подкрепа“ обърнаха внимание на готвените съкращения в администрацията. Те изразиха загриженост по какъв критерий ще бъдат направени те.