По време на специализираното изложение за хотелско и ресторантско оборудване СИХРЕ за първи път на българския пазар ще бъдат представени нови модели конвектомати - абсолютен връх в технологията на готварското производство.

B2B форумът ще се проведе от 6 до 9 ноември в Интер Експо Център – София. Посетителите на специализираното изложение ще могат да разгледат цялостни решения за оборудване на "Sushi" ресторанти и да се докоснат до оригинални японски памучни кимона с различни мотиви.

Ще бъде представена богата гама от аксесоари за декорация и дизайнерско текстилно обзавеждане на ресторант, кафене, пъб и пекарна.

Експонат от нова серия енергоспестяващи вертикални хладилни витрини с плъзгащи се панорамни врати и вграден агрегат ще бъде сред продуктите, които ще привлекат вниманието на собственици на ресторанти, магазини или кетъринг компании.

Асоциация на интериорните дизайнери в България (АИДБ) ще представи нови идеи и решения за обзавеждане на специфичните пространства на хотела и ресторанта. „Как да пазаруваме дизайн онлайн?“ е темата на семинар с експертите от dibla.com.

Сред посетителите отново се очаква да са собственици и мениджъри на хотелски вериги, кетъринг компании, на ресторанти, пицарии, кафетерии и клубове, директори на супер- и хипермаркети с топли точки, архитекти, дизайнери, проектанти и инвеститори, чиито интереси са насочени към сферата на туризма, заведенията за обществено хранене и услугите.

За хотелския и ресторантския бранш в България и какво да очакват професионалистите в него на предстоящото събитие разговаряме с г-н Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Какво е според Вас състоянието на хотелския и ресторантския сектор в момента – ниво на предлаганите услуги, конкурентни ли са на тези от близките страни?

Състоянието на хотелския и ресторантския сектор в момента разполага с добра материално-техническа база, предлага приемливи цени. Като слабости могат де се отбележат липсата на международна реклама, незаводолителен маркетинг и слаба култура на обслужване. Работи се в посока подобряване качеството на обслужване, като за тази цел се използват и европейски програми.

Каква е мисията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоцициация (БХРА) и вярвате ли, че успявате да представите и защитите интересите на своите членове?

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е учредена през 1993 г. като сдружение с идеална цел. Основна задача на Асоциацията вече 20-а година е подпомагане развитието на хотелиерството и ресторантьорството, както и на туристическия бизнес в България.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоцициация (БХРА) e член на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association - IH&RA); член на Европейската организация на хотели и ресторанти (Hotels, Restaurants & Cafes in Europe - HOTREC); член на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (Balkan alliance of hotel associations - BAHA).

БХРА изготвя становища за промени в нормативната база, засягащи българския туризъм. Членове на асоциацията участват годишно в десетки срещи и дискусии, семинари и кръгли маси по проблемите на туризма. БХРА осигурява участието на своите членове в най-големите национални и международни туристически борси и изложения.

Организира семинари и обучения по хотелиерство и рестораньорство, различни курсове за повишаване на квалификацията на членовете си. Консултира и реализира рекламни и пиар кампании за изграждане имиджа на организацията, на своите членове и на българския туризъм.

СИХРЕ 2013 ще срещне професионалните готвачи (конкурса Bocus D`or), производители, дистрибутори и кулинарни специалисти в онлайн бранша (COOLinar). Членовете на БХРА са сред най-очакваните посетители. Мислите ли, че срещите, които им предстоят, ще са полезни и продуктивни?

Да, смятаме, че срещите ще бъдат полезни и продуктивни за нашите членове.

Вярвате ли, че доброто оборудване на хотела и ресторанта повишава стойността на услугите?

Да, смятаме, че до някаква степен доброто оборудване на хотела и ресторанта повишава стойността на услугите, но основното е подготовката на кадрите в туристическите обекти.

СИХРЕ 2013 ще се проведе паралелно с международните хранителни изложения: Интерфуд и дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Работно време за посетители е от 06 до 08.11.2013 г. от 10.00 ч. до 18.30 ч., на 09.11.2013 г. от 10.00 до 16.00 ч.

Последвайте СИХРЕ във Facebook и се присъединете към събитието в Google+.