В тазгодишната класация на най-влиятелните хора на сп. Forbes попадат най-различни имена - от главни изпълнителни директори и съоснователи на компании до милиардери и бюрократи.

И докато всичките тези хора разполагат с влиянието по един или друг начин да променят света, сред тях има още по-елитна група по отношение на икономическия растеж – 12-те най-влиятелни основатели на компании и предприемачи.

В тази група доминират представителите на САЩ, няма жени, а основателите на технологични компании са мнозинство. Едно сигирно нещо е, че всеки от тях е създал бизнеса си от нищото и в крайна сметка използва парите и влиянието си, за да прави две неща – да инвестира в благотворителни начинания и да решава проблемите на световното развитие.

Челната позиция сред тези хора сигурно не е особено изненадваща. Въпреки че Microsoft вече не е доминиращата сила, която беше през 90-те години, Бил Гейтс все още е най-богатият човек в света. В последните години председателят на софтуерната компания си е поставил за цел да изкорени най-различни болести - от детския паралич до СПИН.

Благодарение на близките си отношения с други милиардери като Карлос Слим и Майкъл Блумбърг, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс си е осигурила финансиране в размер на до 335 млн. долара.

Второто място в тази класация е за съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Общото състояние на двамата достига почти 50 млрд. долара. Пейдж, който в момента оглавява компанията, харчи сериозни средства за развойна дейност.

През септември той обяви инвестицията на Google в Calico - компания, която е създадена, за да се бори със свързаните с напредването на възрастта болести. Брин пък ръководи Google X, подразделение на компанията, което се занимава с иновативни технологии (самоуправляващ се автомобил, Google Glass и т.н).

По-рано тази година Брин и Ан Войчицки дариха 52 млн. долара на фондацията на актьора Майкъл Джей Фокс за борба с болестта Паркинсон.

На 29-годишна възраст Марк Закърбърг, който заема третото място, е най-младият предприемач в тази класация. Главният изпълнителен директор на Facebook разшири влиянието си извън социалната мрежа като застъпник за имиграционна реформа и технологично образование в училищата.

През миналата година той дари акции на своята компания на стойност 10 млн. долара на Silicon Valley Community Foundation.

Четвъртата позиция е за кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който заема 29-а позицията в класацията на най-влиятелните хора на Forbes. Блумбърг е основател на едноименната информационна агенция Bloomberg и се занимава с най-различна филантропска дейност.

Един от хората извън САЩ, които попадат в класацията, е японецът Масайоши Сон, основател на телекомуникационната и интернет компания Softbank. Той заема 45-о място в класацията на най-влиятелните личности на Forbes.

По-нататък класацията се запълва от Илон Мъск (Tesla, SpaceX), Тери Гу (Hon Hai Precision Industry), Лари Елисън (Oracle), Робин Ли (Baidu) и Алико Данготе (Dangote Group), Рийд Хофман (LinkedIn) и Мо Ибрахим (Mo Ibrahim Foundation).