Основателите напускат по различни причини на собствените си компании: понякога са изхвърлени на акционерите, понякога се отегчават, понякога се пенсионират. Но ако любимото им „дете“ е в беда, те рядко остават настрана. Кои бяха най-триумфалните завръщания на изпълнителни директори, нека си припомним:

Дейв Томас

Основател на веригата за бързо хранене Wendy's

Дейв Томас започва кариерата си в ресторантьорския бизнес на 15-годишна възраст. За да печели повече, той изоставя образованието си в последната година преди завършването и се установява град Форт Уейн заедно с приемното си семейство (той е осиновен). Именно Дейв Томас съветва шефа си – легендарният полковник Сандерс, да използва лицето си и своя автограф в представянето на веригата KFC.

През 1969 г. той решава да се отдели и да създаде собствена верига за бързо хранене, която кръщава на дъщеря си Уенди. Скоро веригата се разразяват и самият Томас започва да продава франчайз. През 1982 г. на 50 години, Томас се оттегля от бизнеса с идеята да прекарва повече време със семейството си. Почивката му обаче трае едва три години. "Новите ръководители на на Wendy's в тези години бяха твърде увлечени от модните тенденции на пазара" – съжалява Томас. През 1985 г. той си връща председателството, а през 1989 г. стана лице на собствената си верига и оттогава се появява в 800 реклами. Днес Wendy's е третата по големина верига за бързо хранене след Burger King и MacDonald's.

Нолан Бушнел

Основател на Atari

Бушнел - създател на съвременната игралната индустрия, е по-хаотичен и импулсивен шеф дори и от Стив Джобс. В Университета на Юта, във Факултета по електроника, той се интересуват от компютърна графика и скоро след дипломирането си основава Atari . Той заявява, че иска да направи игрите разбираеми за последния пиян. През 1972 г. издава първия си хит Pong , игра симулатор на тенис. Неговият екип в тези години се състои от хипита, маниаци и изобщо хора, които отказват да се съобразяват с всякакъв работен етикет. През 1976 г. на Бушнел му писва и той продава компанията си за 28 млн. долара на Warner Communications. Две години остава председател на Съвета на директорите, но после акционерите го молят да се оттегли.

В продължение на много години, хазартният предприемач експериментира. Той е създал много проекти: ресторанти, роботи, нови фирми за игри, фондове за рисков капитал. В същото време, след огромния успех на Atari в края на 70-те и началото на 80-те, компанията запада. През 90-те се сменят няколко собственика, а през 2001 г. компанията е придобита от френската Infogrames, която предприема възраждането на легендарни и лансира нови игри. През 2010 г. се стига и до носталгичното завръщане на Бушнел в борда на директорите на компанията .

Вижте още: 7 основатели, които бяха изгонени от собствените им компании

Хауърд Шулц

основател на Starbucks

В действителност, Хауърд Шулц не е създал Starbucks. Той получава работа в компания със същото име през 1982 г. на 30-годишна възраст. Тя се занимава само с доставка на кафе и именно на Шулц хрумва идеята за заведенията под логото с русалката. Така се стига до съдружие между него и бившият му работодател.

Starbucks преживя тежки времена при финансовата криза през 2008 г. и Шулц се завърна, за да предотврати катастрофата на компанията. Първото, което направи, бе да поеме вината върху себе си и да оправдае генералният директор от 2000 г. Джим Доналд, който бе толкова увлечен в разширяване на веригата, че пропусна да отбележи началото на финансовата криза. Шулц предприе серия непопулярни мерки - закри кафенета, уволни служители, съкрати менюто. Но в крайна сметка – спаси компанията.

Майкъл Дел

Основателят на Dell

Майкъл Дел напуска училище на19-годишна възраст, за да основе своя компания. През 1985 г. Дел и неговите колеги създават първия си компютър Turbo PC, който се продава за 795 щатски долара. Брутната печалба през първата година на активна работа е 73 милиона долара. В историята си компанията е имала възходи и падения, а през 2004 г. тя става втората най-голяма след H&P на пазара на персонални компютри в света. Дел скоро вижда, че в управлението на огромна корпорация се справя по-добре неговият близък приятел и колега Кевин Ролинс и подава оставка като главен изпълнителен директор.

Ролинс обаче не се справя и през 2007 г. Дел се връща на поста.

Вижте още: Сериалите, които възпитават предприемачески дух

Стив Джобс

Основател на Apple

Най-известният и блестящ пример за спасяването на компанията в жалко положение, при което всички мениджъри са безсилни. Джобс е отстранен от управлението на собствената си компания през 1985 г., за да си върне контрола след 12 години. За разлика от повечето предприемачи, които се съгласяват да напуснат поста си доброволно, Джобс е уволнен от общото събрание на акционерите. Той основава нова компания за хардуер и софтуер NeXT, след което купува компания от Джордж Лукас, която днес е Pixar Animation Studios.

В същото време нещата в Apple се влошават с всяка изминала година. През 1997 г., загубите възлизат на 1.86 милиарда долара, така че новината за завръщането на Джобс става повод за радост сред служителите. Резултатите от връщането му са видими още през 2001 г., когато е представен iPod.