Инспектори от т. нар. "тройка" международни кредитори на Гърция - Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд, възобновиха вчера преговорите с гръцки официални представители на фона на протести и подигравки, предадоха информационните агенции.

"Вземете си спасителното споразумение и се махайте оттук", викаха около 100 бюджетни служители по адрес на инспекторите след първия кръг преговори с финансовия министър Янис Стурнарас, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицаи от силите за борба с безредиците попречиха на протестиращите да влязат в стаята, където се провеждаше срещата. Недоволните служители скандираха с високоговорители лозунги срещу мерките за икономии и блокираха асансьора и главния вход, което принуди полицията да изведе инспекторите през авариен изход, допълва Асошиейтед прес.

По-рано вчера един мъж бе задържан пред сградата на финансовото министерство, след като хвърли монети по представителя на Международния валутен фонд, докато той влизаше в сградата. Пред зданието протестират служители по чистотата в министерството, които са заплашени от уволнение.

Инспекторите от "тройката" пристигнаха тази седмица в Атина за пореден преглед на изпълнението на спасителната програма след паузата през месец септември. От резултата от преговорите зависи отпускането на следващия транш в размер на един милиард евро, посочва ДПА.

Кредиторите се опасяват, че без нови бюджетни съкращения или нови такси Гърция ще изпусне целта за постигане на първичен бюджетен излишък от 2,75 млрд. евро следващата година, като се изключат разходите по обслужване на дълга.

Крехкото коалиционно правителство на Андонис Самарас отхвърля възможността за намаляване на заплати и пенсии или увеличаване на данъци, като посочва, че заслужава глътка въздух, след като постигна най-голямото намаляване на бюджетен дефицит в еврозоната.

Според кредиторите Гърция изпуска целите от споразумението с около 2 млрд. евро. Правителството очаква дупката да е много по-малка - около 500 милиона евро, които смята, че може да компенсира с "насочени" мерки и структурни реформи.

Днес държавният и частният сектор в Гърция ще бъде блокиран заради свикана от синдикатите 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу новия единен данък върху собствеността и заради опасения от ново орязване на заплати и пенсии в страната.

Българското външно министерство предупреди по възможност да отложите пътуванията за южната ни съседка.