Темпът на растеж при цените на най-скъпите имоти в Лондон буксува през тази година, след като опасенията, че може да има увеличение на данъците и високите продажни цени отказаха дори и супер богатите, пише Bloomberg.

Цените на къщите и апартаментите на стойност над 15 млн. паунда (24 млн. долара) почти не са нараснали в 12-те месеца до септември, в сравнение с повишение от около 5% при имотите с цени между 1.8 млн. паунда (2.14 млн. долара) и 5 млн. паунда (8 млн. долара), се казва в доклад на имотната агенция Savills Plc. Цените на луксозните имоти извън централната част на Лондон пък са нараснали с около 10%.

“Има много продавачи на пазара, които си мислят, че къщата им струва по 32 000 паунда (51 500 долара) на кв/м, защото така са прочели някъде,” казва Алекс Мишлен, основател на компанията за строителство на луксозни имоти Finchatton Ltd. “Къщата, за която са чели и която е била продадена на тази цена, е била безупречна, чисто нова, с най-различни удобства и технологии. Техните апартаменти са на по 20 г..”

Цените на луксозните имоти в Централен Лондон ще нараснат с 23.1% до 2018 г., в сравнение с повишение от 25% за имотите във Великобритания като цяло, според Savills. Цените при жилищата с цена от над 15 млн. паунда ще растат с по-бавен темп в сравнение с останалата част от пазара на луксозни имоти в столицата и във Великобритания като цяло. Цените на луксозните имоти в Лондон ще бъдат подкрепени от липсата на нови жилища на пазара за този период.

Цените на луксозните имоти в Лондон нарастват от септември 2009 г., показват данните на Savills. Имотите на стойност 15 мн. паунда или повече почти не отчитат ръст в цената за първи път от декември 2009 г. насам.

Средната продажна цена на жилищата в британската столица се е повишила с 10.2% до 544 232 паунда през миналия месец, обявиха от Rightmove Plc на 21 октомври. От уебсайта определиха ръста като “неустойчив.”

Цените на имотите в най-престижните квартали на Лондон, между които са Мейфеър, Найтсбридж и Челси са нараснали поне със 128% от средата на 2005 г. насам, в сравнение с понижение от 19.3% в цената на всички жилища във Великобритания за същия период, съобщи Savills в свой доклад през септември.

Потенциалните заможни купувачи биват възпирани от очакваното повишение на данъците, казва Мишлен. През март 2012 г. министърът на финансите Джордж Озбърн вдигна данъка по сделките за имоти с цена на 2 млн. паунда от 5 на 7%. Той също така обмисля да наложи данък върху капиталовата печалба на чужди собственици на имоти във Великобритания, информира Sky News през миналия месец.

Клиентите се питат дали са добре дошли тук, казва Мишлен. “Това е наистина нещото, което възпира пазара.”

Цените на имотите в Уестминстър, който включва заможните квартали Мейфеър и Сейнт Джеймсис, падат в три поредни месеца до август. Така средната им цена е намалял от 1.23 млн. паунда до 1.1 млн. паунда, по данни на Acadametrics.