Шофьорите по света губят средно по осем работни дни на година заради задръстванията по улиците, показва ново проучване.

Задръстванията се превърнаха в сериозен проблем в Европа, като 8 от 10-те града с ней-тежки задръствания в света са именно на Стария континент, според най-новия индекс на трафика, публикуван от TomTom.

Москва измества Истанбул от първото място, като в момента е градът с най-тежките задръствания в света. Пътуването в руската столица е с 65% по-дълго като времетраене

По-дългото времетраене на пътуването, задръстванията и непредвидимостта на пътищата оказват сериозно влияние върху бизнеса, заявява пред CNBC Ник Кон, експерт по световния трафик в TomTom.

"Всички добри икономики разчитат на надеждността. Ако всичко е наистина непредвидимо, те в крайна сметка не функционират ефективно и настъпват доста обърквания. Това пречи на производителността и на работното време и води до закъснения на доставките," казва той.

Истанбул и Рио де Жанейро се нареждат след Москва в челната десетка на градовете с най-големи задръствания, вследствие на бума при градското население и нарасналия брой собственици на автомобили, казва Кон.

Европейските градове обаче доминират в класацията с представители като Рим, Париж и Марсилия в челната десетка. Тяхната „старост“ спомага за задръстванията.

"Много от европейските градове са създадени много преди да се появяват автомобилите. През последното десетилетие също така много повече хора карат автомобили," казва Кон.

За разлика от развиващи се градове като Рио, европейските градове се опитват да се борят с проблема като насърчават гражданите да ползват обществения транспорт и карат шофьорите да мислят "умно", смята Кон.

"Има промени, но е необходимо време, за да може те да имат голям ефект."