Властите в Милтън Кейнс, малко английско градче на север от Лондон, обявиха, че в най-скоро време ще започне да работи нова система за обществен транспорт. Около сто безпилотни капсули ULTra PRT transport pods ще заменят автобусите. Подобна транспортна система вече от около 2 години работи на летище Хийтроу.

Системата ще започне работа през 2015 г. и ще бъде напълно завършена през 2017 г. Това е първия път, когато безпилотна система ще бъде използвана в градски транспорт на Острова.

„Подовете“ са много малки автомобили, които се придвижват по релси с помощта на гумени колела, с плъзгащи се врати за влизане и излизане. Пътниците ще могат да ги извикат с помощта на своите смартфони. Цената на едно пътуване ще е 2 паунда.

Всеки автомобил се управлява от бордови компютър, но в случай на проблем и самият пътник може да поеме управлението. Един миниавтомобил може да събере двама пътници и техния багаж и се движи със скорост от 19 км/ю.

Подовете са безшумен екологичен транспорт и ако проектът се развие успешно, такъв транспорт ще бъде въведен и на други места във Великобритания.