Най-големият презастраховател в света Munich Re, планира да изкупи обратно свои акции за 1 млрд. евро, след като печалбата на компанията за третото тримесечие падна с 44%.

Печалбата на презастрахователя е намаляла до 637 млн. евро в сравнение с 1.13 млрд. евро година по-рано, се казва в изявлението на компанията. Предварителните очаквания на анaлизаторите бяха за положителен резултат в размер на 587.3 млн. евро.

Обратното изкупуване на акции ще бъде финализирано до годишното събрание на акционерите на компанията, което е насрочено за 30 април.

Munich Re, с главен изпълнителен директор Николаус фон Бомхард, завиши прогноза за печалбата си за цялата година до 3 млрд. евро. Печалбата на компанията за първите девет месеца на годината възлиза на 2.2 млрд. евро, в сравнение с 2.7 млрд. евро година по-рано.

За последно Munich Re планираше да изкупува обратно свои акции през 2011 г., но се отказа от намерението си след като рекордното земетресение и последвалото цунами в Япония донесоха на компанията първата тримесечна загуба от 2003 г.

Акциите на Munich Re са поскъпнали с 11% от началото на годината, което определя на компанията пазарна стойност от около 27.2 млрд. евро.