Застрахователи отправиха предупреждение, че скоростта, с която океаните се затоплят, заплашва способността им да предлагат достъпни застрахователни полици на все повече места в цял свят.

Части от Великобритания и Флорида вече са изправени пред "рискови природни условия, които са незастраховаеми ", заявяват от Geneva Association.

Това също така е малко вероятно да са последните райони с такива проблеми, казва Джон Фицпатрик, генерален секретар на организацията.

Според него държавите трябва да инвестират повече в защитни механизми срещу наводнения и да затегнат изискванията за строителството в рисковите райони, за да намалят щетите при екстремни климатични условия, посочвайки като причина супербурята Санди, която удари Ню Йорк и Ню Джърси през октомври и струва на икономиката около 65 млрд. долара.

Въпреки загубите от Санди и редицата природни бедствия през миналата година, като цяло застрахователните премии в световен мащаб остават почти без промяна извън незасегнатите райони.

Застрахователи обаче предупреждават, че премиите се поддържат изкуствено ниски в краткосрочен план заради навлизането на капитали в сектора на фона на ниските лихвени проценти.

Учените информират за признаци за затоплянето на океаните от повече от десетилетие, но според проучвания наскоро това явление може да се окаже доста по-ясно изразено, отколкото се смяташе.

Броят на природните бедствия в световен мащаб е нараснал видимо през последните 30 години, според данни на презастрахователната компания Munich Re.

Броят на бурите, наводненията, топлинните вълни, засушаванията и горските пожари е нараснал от около 300 на година през 1980 г. до около 900 през 2012 г.

Застрахователите също така се опасяват, че нарастващият брой и цени на имотите, които се строят в близост до водни пътища и крайбрежия, повишава разходите в случаи на природни бедствия.

Нарастващото напрежение между застрахователната индустрия и правителствата, които изпитват затруднения с подготовката за евентуална защита от екстремни климатични условия, вече е видно в няколко региона в последните години.

Във Великобритания застрахователите и правителството спорят за споразумение, че всяко семейство трябва да има достъп до застрахователно покритие в случай на наводнение. Споразумението изтича в края на следващия месец.

Застрахователите твърдят, че не се инвестира достатъчно в защитни съоръжения срещу наводнения и искат да бъде въведена схема за субсидирането на застраховките за домакинства във високо рискови райони.

Фицпатрик също така посочва наводненията в Тайланд година преди Санди. Тогава щетите бяха за 43 млрд. долара и според него, ако властите са били положили малко повече усилия преди това, щетите е можело да не са толкова големи.

Фицпатрик предупреди за "промяна в температурата на океанската вода, която е в основата на силата на бурите ".

По-високата температура означава, че океаните се разширяват, което допринася за нарастващите морски равнища – заедно с топящите се ледени полета и ледници.

Средното морско ниво е нараснало с 20 см през последния век, но през последните години се отчита по-бързо покачване.

В последния доклад на Междуправителствената рамка по измененията в климата към ООН от 2007 г. се казва, че морското равнище е нараствало средно с 1.8 мм на година в периода 1961-2003 и с 3.1 мм на година в периода от 1993 до 2003 г.

По-топлите океани също така се смята, че допринасят за увеличаване на изпаренията от повърхността на моретата, което, от своя страна, води д до по-големи валежи и евентуално по-силни бури, както и по-дълги ураганни сезони в някои части от света.