Дали горещините през 2010 г. са само климатична аномалия или са знак за бъдещите изменения на климата на нашата планета?

Доскоро учените не можеха да ни отговорят, тъй като статистиката датира от една столетие. Сега знаем, че летата през 2005, 2007, 2010 и 2011 г. са били по-топли от 95% от летата през последните 1400 години.

Международен изследователски екип от 80 учени от 24 страни, обединени в проекта „Геосфера-Биосфера“е извлякъл информация за регионалните промени в температурата на всички седем континента чрез анализ на информацията за климата от дървесни пръстени, полени, пещерни образувания, ледени покривки, седименти в езера и океани и исторически сведения от целия свят.

Климатът на Земята се е затоплил през последните три десетилетия на 20-ти век повече, отколкото през всеки друг 30-годишен период през последните 1400 години, показват резултатите.

Учените смятат, че че увеличението на температурите в момента е предизвикано от емисиите на въглероден оксид и други парникови газове, предаде радио „Гласът на Америка”.

Най-последователната тенденция през последните две хилядолетия е периоди на застудяване, продължили десетилетия, вероятно предизвикани от повишаване във вулканичната активност, и понижаване на излъчването на слънцето, промените в растителността на земната покривка и леките орбитата, по която Земята се движи около Слънцето. Данните обаче показват, че с изключение на Антарктида, естественото застудяване се е забавило в края на 19 век, което съвпада с началото на индустриализацията и предизвиканото от нея увеличение на парниковите емисии.

Изследването, публикувано в списание „Нейчъръл геосайънс”, разкрива, че периодите на затопляне и застудяване може да не са глобални, със значителни разлики в средните температури в северното и южното полукълбо. Например ако искаме да открием друг подобен период през последните 2000 години в Европа с подобно затопляне, трябва да се върнем в епохата на 1век.