Последиците от финансовата криза помрачиха желанието на много от елитните студенти, завършващи като магистри по „Бизнес администрация” (MBA) в САЩ да работят за финансовия сектор и се насочват към технолоиите, пише Business Insider, цитиран от Фокус. Според данни на Wall Street Journal, броят на завършващите, които започват работа във финансови компании е паднал с 12 процента от 2011 до 2013 във Харвард и с 13 процента в Станфорд. Дори Columbia Business School, където повече от половината студенти се насочват към финансовия сектор отбелязва намаление с 8 процента.

За сметка на това процентът на MBA студентите, търсещи работа в технологични фирми се увеличава и то не само по Западното крайбрежие, където е люлката на технологиите в САЩ, но и по Източното крайбрежие – от универститети като „Харвард”, „Йеил” и „Корнел”. Престижът и растежът на работния пазар се преместиха в технологичния сектор и елитните студенти вече са по-склонни да приемат по-ниски заплати от тези, които могат да заработят в банковата сфера. Те предпочитат и да бъдат уважавани за работата, която вършат вместо да се нагърбят с лошия имидж на професиите, които за много хора олицетворяват финансовата криза.

В скорошно изследване MBA студентите подреждат компаниите, които смятат за идеалните работодатели. На първо място е Google, а Apple и Amazon също са в челната петица. Същевременно Goldman Sachs е на 10-то място и е единствената банка въобще доближила се до първата десятка.

Наред с това технологичните компании имат нужда от финансисти, продуктови мениджъри и други бизнес професионалисти. Най-високо платената позиция в Google не е на изпълнителния директор Лари Пейдж или някой от инженерите, а на главния служител в бизнес сектора – завършилият МВА Никеш Арора.