Международната рейтингова агенция Standard and Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Франция от AA+ на AA, изтъквайки като причина липсата на напредък по отношение на реформите в икономиката.

Агенцията обаче ревизира перспективата по рейтинга на страната от отрицателна на стабилна.

В изявлението си от S&P казват, че понижават рейтинга на Франция, защото според агенцията реформите на френското правителство по отношение на данъците и пазарите на продукти, услуги и труд "няма да повишат значителни перспективите за икономически растеж на Франция в средносрочен план и че високото ниво на безработицата отслабва подкрепата налагането на по-нататъшни мерки по отношение на фискалната и структурната политика."

Финансовият министър на Франция Пиер Московиси обяви, че "съжалява" за решението, определяйки критиките на S&P погрешни. Той също така добавя, че рейтинга на Франция все още е един от най-високите в света и че задълженията на страната "остават едно от най-безопасните и ликвидни в еврозоната."

Еврото поевтиня рязко спрямо долара след излизането на новината до 1.339, сле дкато започна днешната сесия на ниво от 1.342 долара за евро.

Франция е втората най-голяма икономика в ЕС след Германия, но страната изпитва затруднения. Безработицата е на ниво от около 11%, а бюджетният дефицит възлиза на около 4% от БВП, което е по-високо от 3-процентния таван за ЕС.

Страната е подложена под натиск от страна на Европейската комисия да намали бюджетния си дефицит до под 3% от БВП, но Московиси вече обяви, че Франция няма да постигне предишните си таргети за дефицита за 2013 и 2014 г., завишавайки ги до 4.1% и 3.6% от БВП, респективно.