Собственикът на веригата музеи с восъчни фигури на Мадам Тюсо Merlin Entertainments пласира акциите от първичното си публично предлагане в Лондон на цена от 315 пенса (5.06 долара) на акция, което дава на компанията пазарна оценка от 3.2 млрд. паунда (5.2 млрд. долара).

Merlin, която ръководи световната верига музеи с восъчни фигури, виенското колело London Eye и десетки развлекателни паркове и други атракции в 22 страни, беше задала първоначален ценови диапазон от 280 пенса (4.5 долара) до 330 пенса (5.3 долара) за своите акции.

Компанията, която финализира предлагането по-рано заради голямото търсене, обяви, че 87.5% от предложените акции са продадени на институционални инвеститори като пенсионни фондове, докато индивидуалните инвеститори са получили останалите 12.5% от тях.

Merlin предложи 30% от капитала си в IPO-то и успя да набере 957 млн. паунда (1.56 млрд. долара). Има и опция за записване на допълнителни акции, които ще увеличат общия размер на емисията с 10%.

Собствениците на компанията, сред които са Blackstone Group и CVC, директорите и служителите и датската инвестиционна компания Kirkbi, която контролира Lego Group, са намалили дяловете си в IPO-то.

Основни поематели на емисията са били Goldman Sachs и Barclays.