В бъдеще смятам да въведем следенето за незаконни строежи от космически сателит. Това съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

„От спътника ще се наблюдава всяка промяна върху територията и това ще улесни много работата на Дирекция „Национален строителен контрол” ДНСК, прогнозира той пред вестник "Монитор".

По думите му по света подобен контрол от сателит се прави веднъж на 2 седмици и чрез наслагване на снимките в компютър се виждат промените. Софтуерът автоматично сигнализира с червени кръгове станалите изменения на положението. След това се прави проверка дали засечените строежи са с разрешение, или са незаконни.

Според министъра идеята е да не се изпусне моментът и нарушението да се установи възможно най-рано. „Не бива да допускаме да се разбира за незаконния строеж, след като вече сградата е построена и се окаже, че инвеститорите са хвърлили парите си на вятъра”, смята Данов.

Министърът съобщи още, че в най-скоро време ще бъде променен устройственият правилник на ДНСК, защото инспекторатът там е подчинен на директора. „Не може директорът да бъде контролиран от подчинените му служители”, казва Данов.

„Смятам до няколко седмици да прехвърля подчинението на инспектората на дирекцията към министерството. Целта ми е на първо време да се повиши вътрешният контрол върху ДНСК”, добави министърът.

„Оптимистичният сценарий за завършване на новата кадастралната карта на България е тя да бъде завършена до 2017 г. “, съобщи още Данов. По думите му не бива много да се бърза, за да не направят грешки.

„По-добре е да се работи малко по-бавно и качествено и да не се създават проблеми на гражданите, на общините и на бизнеса. Верният кадастър ще даде възможност по-лесно да се изготвят общите устройствени планове на общините. Това пък от своя страна ще подобри шансовете им да ползват пари от еврофондовете”, смята министърът на инвестиционното проектиране.

Данов добави, че в кадастъра вече са вкарани териториите от зона „А”, обхващаща плажовете, и част от зона „Б” по Черноморското крайбрежие. „За догодина сме решили на всички 15 общини край морето да се изработи кадастрална карта. Така ще се знае къде е границата на урбанизираните територии край морето”, уточни министърът.

Според експерти от бранша има риск българските фирми, които трябва да бъдат ангажирани в следващите няколко години за изработка на кадастъра в България, да се насочат към Гърция. Причината е, че в южната ни съседка са обявили търг за изработка на кадастър на страната на стойност 500 млн. евро, което е 100 пъти повече от нашия ресурс от 10 млн. лв. Бягството на наши геодезисти към Гърция би забавило работата у нас.