Щатският производител на смартфони Apple Inc. разработва нов модел iPhone със заоблен екран, както и модели с по-големи дисплеи, според неназовани източници, запознати с плановете на компанията.

С големина на дисплеите от 4.7 инча и 5.5 инча, двата нови модела ще бъдат най-големите iPhone-и на компанията.

Така евентуалният нов модел на компанията с голям екран ще доближава култовия модел на основния конкурент - Galaxy Note 3, с големина на екрана от 5.7 инча.

Новите устройства на Apple все още са във фаза на разработване, като очакванията са те да бъдат представени на пазара през третото тримесечие на следващата година.

„Размерите на екрана са едно от нещата, в които Apple трябва да догонва сериозно Android-телефоните“, смята Денис Чен, анализатор в Yuanta Financial Holding Co. „Иновацията в определени компоненти е била основното конкурентно предимство на моделите на компанията до момента“, допълва още специалистът.

Apple наруши традицията и представи два нови модела едновременно през октомври, единият от които е насочен към бюджетния клас.

Ръстът на приходите на компанията в традиционно силния край на годината може да е значително по-слаб в сравнение с предходните години заради силната конкуренция, смятат запознати.

От най-големия световен продавач на смартфони – Samsung, прогнозираха, че очакват ръстът на продажбите през това тримесечие да е в рамките на ниските едноцифрени стойности, на фона на предходните очаквания за двуцифрен ръст.