Всички "познават" Стив Джобс или поне си мислят, че е така - в смисъл, че всички са го виждали по време на легендарните представяния на iPhone и iPad. Какъв обаче е бил Джобс, когато не е на сцената, когато не е променял историята със Стив Уозняк, Бил Гейтс, Джони Айв и Тим Кук?

В социалната мрежа Quora потребители споделят своите случайни срещи с него. Вижте няколко от тези случаи, подбрани от Business Insider:

Мичел Смит казал на Джобс, че ще съсипе Apple.

Преди завръщането му в Apple беше очевидно, че компанията е в беда. Лари Елисън бе споменал за враждебно придобиване на компанията, но част от хората, които я следели, смятали, че спасителният план на тогавашния главен изпълнителен директор Джил Амилио може и да успее.

Написах пламенен имейл на Стив Джобс в Pixar, молейки го да намери нещо друго, с което да се занимава. Написах му, "Моля те, не се връщай в Apple, ще съсипеш компанията."

Тогава той върна отговор с думите, които никога няма да забравя:

"Може и да си прав. Но ако успея, запомни да се погледнеш в огледалото и да се наречеш задник вместо мен."

Приятел на Джобс от детинство се направил, че не го познава.

Джак Херинджър бил приятел като дете със Стив Джобс в началото на 60-те години, но двамата се разделят, когато отиват в различни училища. През 1976 г. те се срещат в магазин:

Той се появи, разпозна ме и ме попита: "Ти не си ли Джак Херинджър от училище?". В тази милисекунда се случи нещото в моя живот, за което съжалявам най-много. Отговорих "Да, аз съм...а КОЙ СИ ТИ?" Направих се, че въобще не го помня.

От тогава не мога да си го простя!

Джобс се среща с жена, която пушела по време на вечеря, а на него не му харесало особено.

Уилям Матис и петима други се срещат на вечеря с Джобс в началото на 80-те години в Ню Йорк:

Вечерята беше приключила и докато чакахме десерта, Ан запали цигара (това все пак беше началото на 80-те в Ню Йорк), като държеше цигарата настрани и издухваше пушека настрани от останалите хора, които бяхме на масата.

Стив, който седеше до Ан, не даде признаци това да го притеснява. Той просто продължи да говори оживено както беше цяла вечер.

В един момент Ан остави димящата си цигара в пепелник от другата страна на масата срещу Стив. Той не погледна към цигарата, но трябва да е видял, че я оставя, защото без дори да погледне към Ан или към цигарата, и без да се отклонява от темата, по която говореше, той се пресегна, взе цигарата и я пусна в нейната чаша с вода.

Все още виждам смаяните погледи на всички с изключение на Стив, който продължаваше да изнася лекции на останалите.

Денят, в който Джобс спори на касата на Whole Foods.

Рой Перейра се сблъсква с Джобс, докато пазарува хранителни продукти за вкъщи:

Попаднах на Джобс в магазина на Whole Foods в Пало Алто. Той беше пред мен на опашката и плащаше на касата. Това беше експресната каса и той носеше запазеното си поло. Случката е от началото на новия век.

В тази ситуация участваше един много богат, умен мъж, който спореше с касиерката за това какво е точното ресто за неговата покупка. Той настояваше да получи още четвърт долар ресто. Спорът се проточи няколко минути и задържаше опашката, така че всички зад него, в това число и аз, се изнервиха.

Джобс се възхищава на Excel през 1985 г.

Рандал Едуардс се среща с Джобс на IT конференция:

Трябваше да се връщам на работа, така че излязох от хотела и отидох до друг хотел наблизо, където бе паркирана колата ми. Натиснах бутона за асансьора, вратата се отвори и пред мен бе... Стив Джобс!

Казах му колко ми е харесала неговата презентация и му стиснах ръката. Той ме попита с какво се занимавам и аз му казах, че съм IT консултант. Той ми разказа за невероятния софтуер, по който Microsoft работели, наречен "Excel". Каза ми, че ще бъде феноменален и че трябва да го разгледам. Казах му, че ще го направя.

Спомням си, че си помислих "Леле, какъв задник," но...

В средата на 90-те години, след като Джобс е изгонен от Apple и създава NeXT, Рамин Фирозие има среща с него:

Той влезе с половин час закъснение, качи краката си на масата и ме попита какво имам за него. Аз се представих и споменах, че няколко от инженерите са бивши служители на Apple...

В следващия половин час той дръпна една тирада за арогантността на Apple, за качеството на техните продукти и за всичко противно, за което можете да се сетите. Той каза: „сред вас има много хора от Apple“. Опитах се да се намеся и да кажа, че не сме свързани с Apple (освен това, че демото вървеше на Mac Powerbook) но той просто нямаше спирка.

Спомням си, че си помислих: "Леле, какъв задник," а той продължаваше ли, продължаваше.

… След известно време той се върна в залата. Бях седнал. Той застана пред бялата дъска и започна да записва разни неща. Не зная колко време мина, но той продължи да очертава точно как може да бъде пуснат продуктът, стратегията за излизането му на пазара, за това как трябва да бъде позициониран, какви други части ще бъдат необходими и характеристиките, които трябва да бъдат махнати или и добавени.

Това беше най-невероятното, полезно, точно и забавно представяне на продуктово управление, което съм виждал. Той напълно беше разбрал продукта, мястото и за какво можеше да бъде използван.

През 2007 г. Джобс посещава конкурентен магазин за електроника, който се намира близо до този на Apple.

Марк Янг си спомня как Джобс влиза в магазина на Helio през 2007 г., който се намира в Пало Алто в близост до магазина на Apple. Джобс бил надникнал веднъж в магазина, но персоналът не го разпознал. Две седмици по-късно същият мениджър бил в магазина, показвайки демо на невероятния смартфон Helio на потенциални клиенти, когато бил прекъснат от някого на вратата.

Това бил същият тип, облечен с черно поло и дънки. “Вие, момчета, все още не схващате, нали?” подвикнал същият тип от входа на магазина. След това, преди мениджърът да може да отговори, той отново бил изчезнал.

Мениджърът явно бил ядосан и казал на клиентите си: “Кой е този тип и за кой по дяволите се мисли?”

“Това е основателят на Apple,” отговорили клиентите.

Колата на този тип се чупи пред къщата на Джобс.

Тим Смит заел, че колата му е пред семейната къща на Джобс, но опитал да се държи невъзмутимо:

Стив Джобс излязъл от къщата, седнал в колата и опитал да я запали, докато детето на Смит седяло на задната седлка. Без успех.

... Колата не запали.... Стив каза нещо от рода на “скапан боклук” след което излезе от колата и влезе обратно в къщата. И беше прав за колата.

Мат Макой получил обаждане от Стив Джобс, когато компютърът му се счупил.

Мат Макой не бил доволен от клиентското обслужване на Apple, когато неговият MacBook се счупил, така че написал няколко имейл на Джобс:

На следващия ден получих обаждане от Пало Алто, пише Макой.

Аз: "Ало?"

Отсреща: "Здасти, Мат. Аз съм Стив Джобс. Просто исках да ти кажа, че получих твоя имейл и ще направим всичко, за да възстановим твоя липсващ хард диск.

Аз: "Еха... благодаря ви!"

Отсреща: "Ще те прехвърля на моя асистент и той ще поеме нещата оттука. Ще се погрижим за теб. Изчакай."

След това обаждането бе прехвърлено на човек на име "Тим". Все още не съм сигурен каква бе фамилията на Тим и дали е възможно това да е бил Тим Кук?

Джобс се среща с човек, който наема хора за Sun Microsystems.

Бил Лий:

През 1988 г. работех самостоятелно и бях препоръчал редица кандидати на Стив в NeXT Computer, които той впоследствие нае. Преди това бях работил в Sun Microsystems, където също наемах хора за работа в компанията.

През септември същата година Стив ме покани в офиса си в Пало Алто за неофициално интервю. Той закъсня с 45 минути. Веднага след като влязохме в офиса му и затвори вратата, той се обърна и каза: "Ти си наемал хора за Sun, а Sun наема скапани хора."

"Ами," отвърнах аз, "Ти нае тези, които от Sun не искаха."

Тогава той пусна широка усмивка и възкликна "Туш!".

Мъж открива, че Джобс имал имейл още от 1989 г.

Филип Римейкър си спомня:

Когато учех в Университета на Пенсилвания през 1989 г., някакви хора от отдела по продажби на NeXT направиха демонстрация на NeXT Cube. Забелязах, че имейлите на NeXT на визитките им бяха във формата първоиме_фамилия@next.com.

На шега изпратих имейл на Steve_Jobs@next.com, питайки го дали чете собствената си поща и изказвайки адмирациите си като почитател.

Неочаквано той получава имейл:

Да, наистина имам интернет адрес. Моля те, помогни ми, като не разпространяваш този факт безразборно....

Благодаря за обратната връзка.

Радвам се, че ти е харесала нашата малка машина.

Всичко хубаво,

Стив Джобс.

Джобс носи уреди за поправка както всеки друг.

Андрю Гербер-Дъфи си спомня:

Бяха в магазина на Sony в мола. Не мога да си спомня какво си купувах.

Докато чаках на касата, видях, че през двама души пред мен стои Стив Джобс. Беше облечен в запазеното си черно поло и дънки. Държеше проектор.

"Бих искал да поправите това," каза той на очевидно отегчения касиер.

За моя изненада човекът на касата въобще не знаеше кой е човекът, който стои срещу него.

"Окей," отговори той, "на чие име да го запиша?"

"Запишете го на Стив," каза той.

Джобс обяснява защо е подобрил храната в столовата на Apple.

Гевин Кук е работил за един от най-големите клиенти на Apple. На официална среща той попитал:

"Здравей Стив, как промяната във вашата столова се отрази на културата на компанията?"

...ето какво отговорил Джобс...

"Това нямаше нищо общо с културата на компанията! Нещата, с които ни хранеха, бяха помия!"

"Почти никой не ядеше там, а когато служители напускат от кампуса на компанията, те излизат за час и половина или два часа, така че се вършеше по-малко работа. Когато пък ходят някъде на ресторант и обсъждат проектите, по които работят, хората дочуват разни неща."

Двойка моли Джобс да разреши спор за това как Macintosh получава името си.

Съпругата на Бил Шепърд отдавна твърдяла, че името дошло от състезание сред ученици за избиране на име:

Свързахме се със Стив и го попитахме дали може да разреши този семеен спор. Без ни най-малък признак да се шегува той отговори "ако получа едно от децата ви". Предложихме му кучето, но той не беше заинтересован, след което съпругата ми му разказа историята за състезанието.

Стив каза, че Apple разполага с голям маркетингов отдел, който се занимава с неща като избиране на имена за техните компютри и че бил нелепо да се мисли, че ще оставят подобно нещо на петокласници.