Бивши шефове на НДК са взимали по-високи заплати от президента. Възнагражденията на някои от членовете на сменения борд на директорите са били в пъти повече от тези на държавния глава.

Това стана ясно от думите на културния министър Петър Стоянович по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Ирена Соколова.

Заплатата на държавния глава е около 4400 лв., посочва вестник "Стандарт". За сравнение бившият изпълнителен директор на НДК Митко Тодоров се е разписвал срещу 7400 лв. месечна заплата. Бившите членове на директорския съвет Тодор Влайчев и Ивайло Георгиев получавали съответно по 6800 лв. и 4400 лв., сочи справка от бившия шеф на НДК Христо Друмев.

Министър определи като несъразмерни заплатите на борда на фона на тези задължения и не пожела да прави оценка дали ръководството е успешно или не, защото очаква доклада на ревизорите. Бордът на НДК беше сменен в началото на месеца. Новият изпълнителен директор на двореца е Пени Раева.

Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева е председател на съвета на директорите вместо Стоян Стоянов. Другите нови членове на управата са Антоанета Желязкова, Веселина Минчева и Олга Манолова.

Пред депутатите Стоянович посочи, че не е възможно НДК да е на печалба, при положение че има 11 милиона лева задължения към държавата и старото ръководство не е успяло да спре движението надолу. НДК и НАП водят спор за 11 млн. лв. неплатени данъци, натрупани от 2005 до 2010 г.

Стоянович съобщи също, че НДК се готви за "съсредоточие на европейското председателство на България на ЕС през 2018 г.". По-рано той заяви в МС, че списъкът с паметници на културата трябва да стане колкото се може по оперативен и логичен. Така той отговори на въпрос на "Стандарт" за промените в Закона за културното наследство.