Red Dot Design Award е една от най-престижните награди за дизайн, присъждана от европейския институт по дизайн Zentrum Nordhein Westfalen.

Наградата се дава на дизайнерите и фирмите за изключително качество и постижения в дизайна на потребителски стоки.

В музея Red Dot Design Museum в Есен, в който показва творби на всепризнати дизайнери, имат най-богатата колекция в света от постижения в тази сфера.

Носителите на престижната награда за дизайн за 2013 г. са вече известни:

Музей на филмово изкуство в Ню Йорк

Архитект: Leeser Architect

Музеят, който отново отвори врати през 2011 г., събира в своите изложбени зали историята и технологиите, използвани за филмови, телевизионни и дигитални изкуства. Реконструкцията и разширението на този уникален музей се основава на взаимодействието на дългата история на „движещите се картинки“ и иновативни технологии в съвременния дизайн.

Spijkenisse Book Mountain, Холандия

Архитект: MVRDV

Новата обществена библиотека в холандския град Spijkenisse се намира в центъра на града. Формата ѝ и използваните материали напомнят на класическа холандска къща.

Сауна Varioline

Saunalux GmbH Products & Co. KG, Germany

Гъвкавият сауна обединява оборудването, интериорните детайли и малките неща, от които имате нужда за релаксация.

Холандски дизайнерски стол

Иновативният дизайн на този стол, наречен Dutch Design Chair, го прави здрав и практичен. Табуретката е екологична и с много приложения. Въпреки сравнително крехкия си вид, този стол може да издържи до 200 кг тегло.

Маса Welded

Минималистичните линии на тази маса в съчетание с тежките материали, от които е направена – метал и естествен камък, впечатлиха журито на конкурса.

Чайник My Big Tea

Този чайник с уютна плетена яка не само запазва чай топуъл по-дълго, но и излъчва топлина и уют. Той се предлага с вълнена плетка в различни цветове и с различни модели. Самият чайник има опростена форма, изработен от бял порцелан, с вместимост 1.5 литра течност.

Комплект за вино Classics

Wine Classics Collection се състои от 13 различни кристални чаши и три гарафи и е разработена в сътрудничество с Международния институт по виното.

Детска къща Greenville rope-play houses

Тези къщички съчетават много предимства. Тук децата могат безопасно да проучват живота и в да имат достатъчно свобода да мечтаят, че са на космически кораб, замък или в пещера. Всяка къща се състои от въжета, бамбук и рамки, изработени от неръждаема стомана.

Радио Flow

Flow е прозрачно радио, което показва своята вътрешна изработка. Когато радиото е включено, е слабо осветено.

Тавански радиатор

Klix-Kühlrohr-180 е радиатор, чиято задача е да осигури пасивно отопление и охлаждане в залите и офисите. Алуминиевият профил идва с анодизирана или лакирана повърхност. Основната характеристика на проекта е това, че има специален канал за конденз.