По предварителни данни преките инвестиции за първите девет месец на годината възлизат на 854.4 милиона евро, или 2.1% от БВП на страната ни. Това е сериозно понижение в сравнение с инвестициите в размер на 1.66 милиарда лева през същият период на изминалата година, или 4.2% от БВП. Понижението е близо наполовина.

През септември преките инвестиции са били 3.8 милиона евро, при 70.7 милиона евро преди година.

Привлеченият през януари – септември на тази година дялов капитал (преведени-изтечлени парични апортни вноски на нерезиденти във-от катитала и резервите на българските дружества) възлиза на 618.3 милиона евро. Той е по-нисък с 18.9 милиона лева от дяловия капитал привлечен през същия месец на миналата година.

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти възлизат на 100.7 милиона евро, при 183.6 милиона евро за деветмесечието на миналата година.

За януари-септември нетният Друг капитал (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен в ръзмер на 129.4 милиона евро, при положителен такъв от 897.2 милиона евро за първите девет месеца на миналата година.

На база на предварителни данни за финансовия резултат „реинвестираната печалба“ за януари-септември на тази година се оценява на 106.6 милиона евро, при 129.7 милиона евро преди година. По държави най-големите преки инвестиции в страната за деветмесечието са от Холандия (570.9 милиона евро), Германия (93.7 милиона евро). Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Великобритания (-73.1 милиона евро).

По отраслова структура най-големите нетни инвестиции за периода на първите девет месеце е Транспорт, складиране и съобщения (175.5 милиона евро), Търговия, ремонт и технически обслужване (173.2 милиона евро) и Преработваща промишленост (137.5 милиона евро).