Тунелът под Кресненското дефиле на автомагистрала „Струма” ще бъде изграден през 2021 или 2022 г. Това прогнозира вчера инж. Асен Антов, председател на Управителния съвет на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП).

Съоръжението с дължина от 15 км ще е част от последната най-тежка отсечка между Благоевград и Сандански от бъдещия аутобан към Кулата и Солун, посочва вестник "Монитор".

„Строителството на този лот ще бъде разделено на 3”, каза още той. „След юни 2014 г. ще тръгнат търговете за изграждането на първия и третия подучастък от по 20 км, които ще бъдат завършени за около 2 години. В началото на 2015 г. може да започне търгът и за самия тунел”, добави той.

„Сега проучваме различните варианти за прокопаване на съоръжението”, каза още шефът на НКСИП. „При класическо изпълнение може да се мисли и за сключването на повече от един договор за строителство.

Ако се използва тунелопробивна машина, разделянето на подучастъка на повече изпълнители би било по-трудно”, поясни Антов и добави, че цялостната договорна стратегия за завършването на лот 3 на „Струма” ще бъде разработена подробно през следващата година.

По думите му процедурите се предвижда да са двустепенни с предварителен подбор на кандидатите за проектиране и строителство.

„Заради липса на средства е трудно да се прогнозира кога ще бъде завършена автомагистрала „Хемус”, смята още Антов. Според него започването на реализацията на много големи инфраструктурни проекти ще постави на изпитание доставката на строителни материали като например камъни от кариерите.

„Всички варианти за трасета на бъдещата автомагистрала „Черно море” между Варна и Бургас предвиждат тя да минава близо до крайбрежието”, каза още Антов и допълни, че така се цели по-добро обслужване на туристическия поток в района.

„Основният проблем на проекта е липсата на финансиране. През 2013 г. е направен правен и финансов анализ на проекта и неговите шансове да се реализира с публично-частно партньорство.

Въз основа на това се водят и разговорите с китайските инвеститори, проявили интерес”, поясни Антов.