Службите на Европейската комисия са решили да прекъснат плащанията за България по програмата "Околна среда". Това съобщи БТА, позовавайки се на Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

Решението е било взето заради установени проблеми в начина на работа по програмата. Пояснява се, че са били открити слабости със системата за обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тези поръчки, съобщи още bTV.

ЕК отбелязва, че спирането на разплащанията е предпазна мярка, често използвана за избягване на опасността от плащане, там където съществуват опасения за законността или редовността на разходването на средства в държава от ЕС.

Досега комисията е изпратила над 140 писма за спиране (предупреждения) от началото на годината, почти за всички държави от Общността, уточнява говорителят.

Процедурата предвижда възобновяване на плащанията след удовлетворително прилагане на необходимите мерки.

Комисията подчертава, че България показва добри общи стандарти при одита в настоящия програмен период и добавя, че все още са необходими някои подобрения в управлението на програма "Околна среда".

България ще има нуждата да подобри процедурите по обществените поръчки и техните системи за проверка, както и да направи необходимите финансови корекции, заяви Уилър.

Временен проблем

Малко след оповестяването на информацията от пресслужбата на кабинета съобщиха в изявление, че вече са предприети действия по отстраняване на причините, довели до днешното решение.

Наложената мярка от Европейската комисия (ЕК) по отношение по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) бе очаквана с оглед действията на изпълнителната власт в изминалите две години.

Това се посочва в изявление на кабинета на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод решението на ЕК за временно прекратяване на плащанията за България по ОПОС.

Златанова уточни в ефира на bTV, че се касаят плащания по време на ГЕРБ и проявена груба небрежност при спазването на евроизсивканията. Не мога да кажа защо мярката се приета тъкмо сега, имало е 4 писма в които правителството на страната е приканено да вземе мерки през 2011 г.

Както още в четвъртък вицепремиерът информира Народното събрание, вече са предприети действия по отстраняване на причините, довели до решението. От кабинета на заместник министър-председателя уточняват, че с оглед на взетите вече мерки, очакванията са плащанията към България да бъдат възстановени в кратки срокове.

Действията на Европейската комисия за пореден път доказват тезата на вицепремиера, която тя отстоява от началото на мандата на правителството, че европейските фондове не трябва да бъдат поле за политическо противопоставяне, допълват от кабинета на Зинаида Златанова.

В началото на седмицата вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова предупреди за опасността от това спиране на средствата. Ден по-късно реосрният министър Искра Михайлова „коригира” риска на Златанова.