Увеличение на цените на билетите за влаковете с 5-6% се очаква веднага след Нова година, когато ще бъдат въведени новата тарифа и новото разписание. Това каза в Пазарджик министърът на транспорта Данаил Папазов.

За някои линии билетът ще е по-скъп, а за други няма да има практически никакво увеличение. Най-скъпо ще е пътуването с експресните линии и то ще е в рамките на около 7-8%. Папазов увери, че засега не се предвиждат съкращения в системата на БДЖ.

„За първи път от 4 години започнахме да изплащаме главница на нашите кредитори”, похвали се министърът. По думите му ръководството на железницата преговаря в момента със синдикатите за сключване на новия колективен трудов договор, с който ще стане ясно с колко е възможно да бъдат увеличени заплатите в системата на БДЖ. Увеличението е различно за различните звена, но средно ще е с около 5-6%.

„Желанието ни е в рамките на следващия програмен период да завършим направлението София-Бургас и съответно до турската граница. Целите ни са цялата линия да бъде модернизирана за скорост от 160 км/ч. След завършването на тези трасета жителите и гостите на Пазарджик ще могат да използват бърза и удобна железопътна връзка. Надяваме се това да допринесе и за развитието на целия град” обобщи Папазов и пожела на строителите спорна работа.