Записванията по програмите за почивка започнаха преди около месец по време на слетите почивни дни около Коледа и Нова година и ръстът спрямо предишни години е над 30 - 35%. Това каза в интервю за „Фокус” председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) Байко Байков.

„Най-търсените направления са съседните държави, като има сериозен акцент върху Гърция, Сърбия, Македония”, допълни той.

По думите му, преди Коледа нагласите на туристите са свързани със самата подготовка на коледните празници, с коледната атмосфера. Обикновено интересът им е насочен към градовете от Средна Европа: Будапеща, Виена, Прага, Мюнхен, Нюрнберг, където са традиционните Коледни базари.

По време на Коледа, освен тези дестинации – Будапеща, Прага, Виена, са търсени и популярни през цялата година направления, които могат да се асоциират със самото Рождество Христово. Това е Северна Гърция, Македония с такъв натоварен сантимент, като манастири, църкви, където празникът вече може да бъде усетен по друг начин със съответното Коледно тържество като кулинарно преживяване, подчерта Байков.

По думите му, и съседните на нас страни – Гърция, Македония и Сърбия – предлагат много изкушения на българските туристи.

По време на Нова година настроението вече е в друга посока, основният акцент е празникът и се търси емоцията от самото изживяване на новогодишния празник.

Тук вече има по-голямо разнообразие – освен съседните страни, тъй като те са много транспортно достъпни, близки, голяма част от туристите пътуват с индивидуален транспорт, други ползват организиран, но така или иначе много бързо се достига до тези дестинации, подчерта той.

Освен тях, през тази година се забелязва сериозно предлагане и интерес от страна на туристите по отношение на дестинации като Италия, Рим, Сицилия, в Испания.

„За първи път сериозен интерес, по-подчертан интерес се наблюдава към традиционните направления в Андалусия, в Каталуния, както и по-големите европейски центрове, като Париж, Лондон, отново Виена, Прага, Будапеща, където празникът има вече по-луксозен контекст”, каза още Байко Байков.